Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Diet & Fitness

Συμπληρώματα διατροφής: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τη χρήση τους στην Ελλάδα

Στην καθημερινότητά τους για τα καλά έχουν βάλει τα συμπληρώματα διατροφής οι Έλληνες. Σύμφωνα με νέα έρευνα, 1  στους 2 Έλληνες λαμβάνει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, αναζητώντας το «ελιξίριο» που θα του διασφαλίσει μακροζωία και καλή ποιότητα υγείας. Την ίδια στιγμή,  3 στους 4 από όσους δεν λαμβάνουν, επιθυμούν να το κάνουν.

Η έρευνα «Αντιλήψεις και  συμπεριφορές υγιών και ασθενών ενηλίκων αναφορικά με τα συμπληρώματα διατροφής και τη χρήση τους», διεξήχθη από την ΑΚΟΣ, σε συνεργασία με το ΙΕΛΚΑ και με τη συμμετοχή 1128 ατόμων. Το 65,1% των συμμετεχόντων δήλωσαν υγιείς, ενώ το 35,9% δήλωσαν ασθένεια όπως: σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, χρόνια νεφρική νόσο, χρόνιο νόσημα εντέρου, καρκίνο ή άλλο.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωή τους (82%). Περίπου ένας στους δύο τα χρησιμοποιεί για προληπτικούς λόγους (55%) αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου (32%), ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η αντιγηραντική τους δράση (24%) .

Το 52% των συμμετεχόντων ξεκίνησε να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής, όταν έμαθε ότι βελτιώνουν την υγεία. Σημαντικό ποσοστό (41%) ανέφερε ότι άρχισε να τα χρησιμοποιεί όταν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα υγείας και το 11% από τότε που ασθένησε πρόσωπο του συγγενικού τους περιβάλλοντος.

«Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών, είτε είναι υγιείς είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν χρήση συμπληρωμάτων διατροφής προκειμένου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και να λειτουργήσουν προληπτικά απέναντι σε σειρά ασθενειών. Θελήσαμε λοιπόν να αναζητήσουμε  γιατί και πώς οδηγούνται σε αυτήν την επιλογή», επισημαίνει η πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ ακτινοθεραπευτής, Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, με αφορμή τη νέα έρευνα.

Βασικά συμπεράσματα

Τα κριτήρια

Ο ρόλος των γιατρών – φαρμακοποιών

 

Η δαπάνη

«Τα συμπληρώματα βιταμινών πρέπει να λαμβάνονται στην ενδεδειγμένη ποσότητα, συχνότητα και χρονική διάρκεια. Βασική προϋπόθεση αποτελεί να ακολουθείται παράλληλα μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή, σχεδιασμένη με βάση τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του ατόμου που τα λαμβάνει (εποχιακές τροφές, κατάλληλη ποσότητα, συχνότητα και ποικιλία).  Όσον αφορά στις υπερτραφές και στα δυναμωτικά, η λήψη τους συστήνεται να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού, καθώς η δράση τους προϋποθέτει κατάλληλη χρονική διάρκεια, συχνότητα και συνέπεια», επισημαίνει η κλινική βιολόγος, Φωτεινή Κωνσταντίνου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ιός του Δυτικού Νείλου: 4 θάνατοι σε μία εβδομάδα – Στα 20.160 εκτιμώνται τα…

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει γιατί πρέπει να τρώμε τρεις σοκολάτες το μήνα

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα ύψη η αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής παρά την κρίση