Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΥΓΕΙΑ

Παρένθετη μητρότητα: Τι ισχύει για ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια, μόνες γυναίκες, τι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Κωνσταντίνος Πάντος – Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής - Παρένθετη μητρότητα

Κωνσταντίνος Πάντος – Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής

Είναι γεγονός πως η  Ελλάδα διαθέτει σήμερα ένα από τα πιο φιλελεύθερα ρυθμιστικά πλαίσια στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, συγκριτικά με άλλες χώρες, όσον αφορά στο επίπεδο ηλικιακών ορίων και στων προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον ορισμό του Ν. 3305/2005 (άρθ. 3) παρένθετη μητρότητα είναι η μέθοδος εκείνη κατά την οποία μία γυναίκα κυοφορεί και γεννά, ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση και  μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων, με χρήση ωαρίου ξένου προς την ίδια, για λογαριασμό μιας άλλης γυναίκας, η οποία επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, αλλά αδυνατεί η ίδια να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους.

Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα σχετικά με την παρένθετη μητρότητα προβλέπεται στο άρθρο 1458 ΦΕΚ 3089/2002 και από τον Ιούλιο του 2014 οι ρυθμίσεις αφορούν και  στις περιπτώσεις εκείνες που η αιτούσα ή η κυοφόρος έχει την κατοικία ή την προσωρινή της διαμονή στην Ελλάδα (N. 4272 / 11.07.2014).

Απαγορεύεται το ωάριο να προέρχεται από την κυοφόρο. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας απαιτείται οπωσδήποτε η χορήγηση δικαστικής άδειας.

Στα τέλη του 2022 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ B’ 5524/26.10.2022) η υπ’ αριθ. 1704 απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την παρένθετη μητρότητα.

Για την παρένθετη γυναίκα:

Δαπάνες και αποζημιώσεις παρένθετης μητρότητας

Για την αιτούσα:

Όσον αφορά τη συγγένεια που δημιουργείται από την εφαρμογή της μεθόδου της παρένθετης μητρότητας, το άρθρο 1464 του Αστικού Κώδικα ορίζει ρητά ότι μητέρα του τέκνου που θα γεννηθεί, τεκμαίρεται αυτή, η οποία αιτήθηκε και χορηγήθηκε τη δικαστική άδεια, δηλαδή η γυναίκα, που επιθυμεί, αλλά αδυνατεί να αποκτήσει τέκνο για ιατρικούς λόγους και όχι η κυοφόρος γυναίκα.

Παρένθετη μητρότητα άνευ συντρόφου

Ο ισχύων νόμος δίνει το δικαίωμα σε μια μόνη άγαμη γυναίκα χωρίς σύντρορο να αποκτήσει παιδί με σπέρμα δότη ως μονογονεϊκή οικογένεια. Αντιθέτως, σήμερα στην Ελλάδα, ο μοναχικός άνδρας που επιθυμεί την απόκτηση παιδιού με παρένθετη κυοφόρο δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει λάβει υπόψη της δικαστικές αποφάσεις  που κάνουν δεκτή την αίτηση μοναχικού άνδρα για απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας και έχει ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος  για τη συγκεκριμένη κατηγορία πιθανών υποβοηθούμενων προσώπων.

Ομόφυλα ζευγάρια

Στην Ελλάδα δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει γάμο μεταξύ ομόφυλων είτε ανδρών είτε γυναικών, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα αυτά τα άτομα να έχουν πρόσβαση σε  μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Διαβάστε επίσης:

6 στους 10 έφηβους δηλώνουν ότι έχουν ψυχολογικές ή σωματικές ενοχλήσεις

Κρίσεις Πανικού: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

11 Μύθοι και αλήθειες για τη βιταμίνη D

________________­_______

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες