Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Pharma & Health

Τίτλοι τέλους για τον αυτόνομο ΕΟΠΥΥ

Τέλος στην αυτονομία του ΕΟΠΥΥ βάζει αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο έχει ήδη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και μεταφέρει ουσιαστικά τις περισσότερες αρμοδιότητες από τη Διοίκηση του Οργανισμού στο υπουργείο Υγείας.

Με δύο άρθρα του υπ’ αριθμόν 121 Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 9/10/2017, ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται από αυτόνομος Οργανισμός σε τμήμα του υπουργείου Υγείας, με τον εκάστοτε υπουργό να αναλαμβάνει την αρμοδιότητά του και όλες τις εγκρίσεις και κρίσιμες αποφάσεις.

Χαρακτηριστικές είναι οι διατάξεις με τις οποίες ο προϋπολογισμός θα ελέγχεται πλήρως από το υπουργείο Υγείας, όπως και τα φάρμακα και η φαρμακευτική δαπάνη (συνταγογράφηση, αποζημίωση), ενώ όλες οι συμβάσεις με τους ιδιώτες παρόχους θα γίνονται με το υπουργείο και με μικρή συμμετοχή του  ΕΟΠΥΥ.

Τέλος συνάπτεται Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ, με στόχο την ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού του και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος την αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ την είχε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος φέρεται να αιφνιδιάστηκε στο άκουσμα της είδησης, όπως και ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και το ΔΣ του Οργανισμού.

Τα επίμαχα άρθρα

Με το άρθρο 12 δημιουργείται Διεύθυνση Οικονομικής Εποπτείας Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, στην οποία ιδρύεται τμήμα Οικονομικής Οργάνωσης και Προϋπολογισμού Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

Με το άρθρο 30 δημιουργείται αυτοτελές τμήμα εποπτείας, ανάπτυξης και λειτουργίας ΕΟΠΥΥ, το οποίο υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε υπουργό Υγείας και το οποίο έχει τις εξής αρμοδιότητες:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιδιωτικές κλινικές: «Μπάχαλο» με τις καρτέλες του ΕΟΠΥΥ για τον συμψηφισμό του clawback
 
  
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπ. Υγείας: Στα δικαστήρια εναντίον της ΠΟΕΔΗΝ για τη «χολέρα» στο «Έλενα Βενιζέλου»
 
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Νέες οδηγίες ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς