Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΥΓΕΙΑ

Η τρίτη δόση «πάει τρένο» – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η τρίτη δόση «πάει τρένο» - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού SARS-CoV-2 καθιστά σχεδόν επιτακτικό τον εμβολιασμό και ειδικά την τρίτη δόση, που φαίνεται ότι προσφέρει 86% προστασία, σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου. Τα στοιχεία στη χώρα μας είναι άκρως ελπιδοφόρα, καθώς δείχνουν ότι η τρίτη δόση «πάει τρένο».

Μέσα σε έναν μήνα, από όταν άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης, έχουν εμβολιαστεί 2.600.000 άνθρωποι και 1.405.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους το αμέσως προσεχές διάστημα. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον ότι σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας και σήκωσαν μανίκια.

Περίπου 5.770.000 είναι συνολικά οι πολίτες, που δικαιούνται την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου ενάντια στην COVID-19. Δηλαδή μένει να εμβολιαστούν ακόμη 1.770.000 συμπολίτες μας.

Οι προβλέψεις είναι ευοίωνες, με τους αρμόδιους να εκτιμούν ότι σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχουν κάνει και οι υπόλοιποι την τρίτη δόση.

Ισχυρό «όπλο» η τρίτη δόση

Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν δυνατό αντίπαλο.

Πολλές χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – έλαβαν μέτρα και επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, άλλες ακύρωσαν τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για να προλάβουν τα χειρότερα. Είναι η στιγμή που οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν γενναίες αποφάσεις…

Η παραλλαγή Όμικρον, που αναμένεται να επικρατήσει τον Ιανουάριο του 2022, ξεκάθαρα υπονομεύει τη θετική έκβαση της πανδημίας. Το πέμπτο κύμα συνιστά μια ορατή απειλή και η τρίτη δόση του εμβολίου – και φυσικά και η πρώτη για τους ανεμβολίαστους – είναι ένα ισχυρό «όπλο».

Πηγές από το Υπουργείο Υγείας μας έλεγαν ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εκτίναξη των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων το επόμενο διάστημα, πολύ, δε, περισσότερο εάν δεν τηρήσουμε σχολαστικά τα μέτρα και μέσα στις γιορτές.

Πάνω από 270 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Περίπου το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, με το πρόβλημα, ωστόσο, να παραμένει μεγάλο και σοβαρό στις φτωχές χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Μόνο με PCR ή rapid test η είσοδος στην Ελλάδα και για εμβολιασμένους

Θάνος Πλεύρης: Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη συνέχιση της εργασίας όλου του υγειονομικού προσωπικού όσο διαρκεί η κρίση