Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Έτοιμες να περάσουν τον στόχο για τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ Pfizer και BioNTech

Pfizer: Αναμένεται έγκριση από FDA για παιδιά 5 έως 11 ετών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Pfizer και BioNTech εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να παραδώσουν αυτό το τρίμηνο στην ΕΕ περισσότερα εμβόλια έναντι της Covid-19 απ’ ό,τι προέβλεπαν αρχικά, γεγονός που αναμένεται να αποτελέσει «ανάχωμα» μετά την παύση του εμβολιασμού με το αντίστοιχο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι «βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει σημαντικά τις δεσμεύσεις της» σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις που έχει συμφωνήσει να κάνει έως τα τέλη Ιουνίου. Η ΕΕ αναμένει περίπου 200 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer και την BioNTech, από περίπου 66 εκατομμύρια δόσεις τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Η επιτάχυνση των παραδόσεων από την πλευρά των δύο εταιρειών θα μπορούσε να βοηθήσει να αντισταθμιστούν κάπως οι καθυστερήσεις που επιφέρει εκ των πραγμάτων η διακοπή της χορήγησης του εμβολίου της J&J.

Υπενθυμίζεται πως οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές συνέστησαν την Τρίτη να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της J&J, ενόσω εξετάζουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις θανατηφόρων, δυνητικά, θρομβώσεων, παρόμοιων με εκείνες που παρατηρήθηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η καθυστέρηση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της J&J, εάν παραταθεί, θα είναι ένα ακόμη εμπόδιο για την ΕΕ, η οποία είχε αρχίσει, επιτέλους, να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, με σημαντική υστέρηση έναντι των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Η ΕΕ περίμενε από την J&J περίπου 55 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Το εμβόλιο της J&J είναι μονοδοσικό, σε σύγκριση με τα άλλα δύο, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου των Pfizer-BioNTech.

Συνολικά, η Pfizer έχει συμφωνήσει να χορηγήσει 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως το τέλος του 2021 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαίωμα αγοράς για 100 εκατομμύρια δόσεις επιπλέον.