Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΥΓΕΙΑ

Αντίθετοι -προς το παρόν- ECDC και Κομισιόν με τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Stella Kyriakidou Στέλλα Κυριακίδου

Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας (EPA/OLIVIER HOSLET μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την αντίθεσή του με τους  ελέγχους και τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, σε πλήρη αντίθεση με τον αυξανόμενο αριθμό χωρών που ζητούν σκληρότερα μέτρα, εξέφρασε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόσληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Οι Ευρωπαίοι έχουν υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι του Covid-19 και τα συστήματα υγείας στην ήπειρο μπορούν να αντιμετωπίσουν το τρέχον φορτίο λοιμώξεων, δήλωσε το ECDC.

Το σχόλιο του Κέντρου ήρθε μετά από τις αποφάσεις χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Ιαπωνία να εισάγουν τεστ Covid για όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα, μετά την απόφαση του Πεκίνου να καταργήσει μια σειρά από μέτρα που σχετίζονταν με την πολιτική Zero-COVID, κάτι που πυροδότησε μια δραματική αύξηση των μολύνσεων στην χώρα.

Μάλιστα, η απόφαση της Ιταλίας, αναφέρει το Bloomberg, οδήγησε στην ανακάλυψη πως σχεδόν οι μισοί από τους επιβάτες σε δύο πρόσφατες πτήσεις από τη χώρα ήταν θετικοί στον Covid και μάλιστα στην μετάλλαξη Όμικρον.

Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας. Υποβάθμισε τους κινδύνους, σημειώνοντας ότι η Όμικρον είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και «δεν έχει αυξηθεί σημαντικά». «Ωστόσο, παραμένουμε σε επαγρύπνηση και θα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το φρένο έκτακτης ανάγκης εάν χρειαστεί», πρόσθεσε η Επιτροπή.

Το ECDC επανέλαβε την θέση της Κομισιόν. Ανέφερε ότι τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Κίνα είναι ήδη παρόντα στην Ευρώπη και η πιθανότητα εισαγόμενων λοιμώξεων είναι χαμηλή σε σύγκριση με το επίπεδο μετάδοσης του Covid που συμβαίνει ήδη στην ΕΕ.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Κίνα και βρίσκονται σε τακτική επαφή με αξιωματούχους υγείας εκεί, ανέφερε.

Την ίδια ώρα, πάντως, η  Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, προσπάθησε ανεπιτυχώς να έρθει σε επαφή με τους Κινέζους ομολόγους της,  έκανε μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Κίνα.

Ειδικότερα, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Κίνα, η Ευρωπαία Επίτροπος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους Κινέζους ομολόγους της για να προσφέρει αλληλεγγύη και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρογνωμοσύνης στη δημόσια υγεία αλλά και μέσω δωρεάς των προσαρμοσμένων εμβολίων της ΕΕ.

Ωστόσο, η κινεζική πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτή την προσέγγιση.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σε υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης Covid-19 θα υποβάλλονται οι ταξιδιώτες από την Κίνα

Ιταλία: Υποχρεωτικά τεστ Covid-19 για όσους έρχονται από την Κίνα