Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Ποιος Τραπεζίτης συνομιλεί με το μοντέλο Σοφία Χαρμαντά;

the wise man

the wise man

Ποιος είναι ο ερωτευμένος Τραπεζίτης: Προ ημερών σας ενημερώσαμε για τον  τέως τραπεζίτη ο οποίος φέρεται να “συνομιλεί” και μέσω SMS σε καθημερινή βάση με το μοντέλο (η ίδια λέει ότι είναι οικονομολόγος) Σοφία Χαρμαντά. Σήμερα σας δίνουμε περισσότερες πληροφορίες. Πρόκειται για τραπεζίτη ο οποίος διετέλεσε κορυφαίο στέλεχος σε τράπεζα. Γνωρίζει όλη την Αθήνα , είναι Ιδιαίτερα κομψός , του αρέσει το καλό φαγητό και συχνάζει σε κοσμικά στέκια στο Κολωνάκι και στα Βόρεια Προάστια που βρίσκεται και το σπίτι του. O Ίδιος μάλιστα είναι λάτρης της τεχνολογίας καθώς γνωρίζει απέξω και ανακατωτά διάφορες εφαρμογές στο κινητό που δεν παρακολουθούνται ( πχ Telegram). Αυτά!!!

Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται, επισήμως, και για ΕΥΔΑΠ και για ΕΥΑΘ

Τζάμπα κόπος φαίνεται πως ήταν η επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Γιάννη Μπενίση προς το προσωπικό, που παρουσίασε προ ημερών η στήλη. Ο κ. Μπενίσης καθησύχαζε τους υπαλλήλους πως δεν θα έρθουν οι Γάλλοι, αλλά ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας έχει να μας πει διαφορετική ιστορία. Σε χθεσινή συνέντευξη στην “Αυγή”, ο κ. Πιτσιόρλας εξηγεί πως εταιρείες όπως η Suez ενδιαφέρονται για μειοψηφικό πακέτο σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Σημειώνει πως η πλειοψηφία των μετοχών θα παραμείνει στο δημόσιο, χωρίς να λέει πως οι Γάλλοι δεν θέλουν να πάρουν μόνο μειοψηφικό ποσοστό, αλλά και το management. Αναμένουμε τη νέα, διευκρινιστική, επιστολή Γ. Μπενίση προς τους συνδικαλιστές της ΕΥΔΑΠ.

Υπάρχει το Υπερταμείο!

Ευτυχώς που εμφανίστηκε η κα Ουρανία Αικατερινάρη, με συνέντευξη 2.000 λέξεων στην “Καθημερινή” χωρίς να λέει τίποτα συγκεκριμένο, και θυμηθήκαμε πως υπάρχει και το Υπερταμείο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, όπως ονομάζεται το Υπερταμείο, επαναλαμβάνει τα ίδια που είχε πει κατά την ακρόαση στη Βουλή.

Οσο για το πότε θα ιδρυθεί η ΕΔΗΣ, στην οποία θα μεταφερθούν οι μετοχές του δημοσίου σε πλήθος κρατικών εταιρειών, φαίνεται πως είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης.

Επειδή, όμως, είναι ένα από τα προαπαιτούμενα, μάλλον θα ιδρυθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και τα μαγειρέματα για τη νέα διοίκηση.

Πρόσωπο που έθεσε υποψηφιότητα πληροφορήθηκε από το σύμβουλο του Υπερταμείου, την Stanton Chase, πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί “μέσα στον Οκτώβριο”.

Πολιτική της …γειτονιάς

Λογικό είναι να οδηγείται προς την έξοδο ο τραπεζικός υπάλληλος και γείτονας του κ. Σπίρτζη στα Βριλήσσια που τοποθετήθηκε στο τιμόνι των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Ουδεμία σχέση είχε ο άνθρωπος με το αντικείμενο! Ποιος θα σχεδιάσει τη μεγάλη προμήθεια των 700 εκατ. ευρώ (αλήθεια, που θα βρουν τα λεφτά;) που προωθείται για να αγοραστούν νέα λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Στην αγορά αυτοκινήτου υπενθυμίζουν πως από χρόνια έχουν καταθέσει πιο ρεαλιστικές προτάσεις οι οποίες προσκρούουν και στα κυκλώματα που λυμαίνονται τις αστικές συγκοινωνίες.

Συμβουλές για ευχάριστο Σαββατοκύριακο

Ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να διασκεδάσει κάποιος το Σαββατοκύριακο, τώρα που (ελπίζουμε πως) θα πιάσουν τα κρύα, είναι η ανάγνωση συνεντεύξεων υπουργών στις πάρα πολλές συμπολιτευόμενες εφημερίδες. Πρόκειται για κείμενα που έρχονται να επιβεβαιώσουν τον ορισμό που είχε δώσει ο Αμβρόσιος Μπηρς στη μελάνη.

Ως ένα “δηλητηριώδες παρασκεύασμα από ταννικό γάλλιο του σιδήρου, αραβικό κόμμι και νερό, κυρίως χρησιμοποιούμενο στη διευκόλυνση της μόλυνσης από βλακεία και στη διάδοση της πνευματικής εγκληματικότητας”!

Αυτό το Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, εντοπίσαμε τουλάχιστον τρία  τέτοια σαλόνια που ξεκινούσαν με “συγχαρητήρια για τις επιτυχίες σας” και κατέληγαν με ένα “μπράβο που είστε και σεμνός”. Όπως, βέβαια, εξηγούσε ο Μπηρς, οι ιδιότητες της μελάνης είναι παράξενες και αντιφατικές: “μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει και να εξαφανίσει, να μαυρίσει και να λευκάνει υπολήψεις”.

Η συνηθέστερη χρήση είναι, όμως, η οικοδομική! “Πρώτα συνδέει τους λίθους ενός οικοδομήματος φήμης κι ύστερα καλύπτει – σαν σοβάς – την κακή ποιότητα του υλικού”!

Αν κάποιος θέλει να πει μια καλή κουβέντα στο κλείσιμο μιας συνέντευξης προς έναν υπουργό, μπορεί να χρησιμοποιήσει μια μικρή πρόταση από τους Ιππείς του Αριστοφάνη: “τὰ δ᾽ ἄλλα σοι πρόσεστι δημαγωγικά, φωνὴ μιαρά, γέγονας κακῶς, ἀγοραῖος εἶ· ἔχεις ἅπαντα πρὸς πολιτείαν ἃ δεῖ” (“Κι έχεις όλα τ᾽ άλλα χαρίσματα του δημαγωγού: φωνή που φέρνει αναγούλα, σόι ξεφτιλισμένο, παιδί της πιάτσας. Δεν σου λείπει τίποτα απ᾽ ό,τι χρειάζεται για να κυβερνάς την πόλη”).

Γιατί αρχίσαμε τις αρχαίες ρήσεις; Μα με μια ρήση του Πυθαγόρα ξεκινά η συνέντευξη του κ. Π. Κουρουμπλή!

Κατέβασαν όπως – όπως τους τόνους για τις τράπεζες

Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάγνωση των συμπολιτευόμενων εφημερίδων, δηλαδή των λίγων σελίδων που δεν φιλοξενούνται συνεντεύξεις υπουργών ή non papers υπουργείων, είναι το εξής:

Η κυβέρνηση έσπευσε να κατεβάσει τους τόνους για την υπόθεση των τραπεζών καθώς κάποιοι ισχυροί ξένοι επενδυτές μετέφεραν ήδη τη δυσαρέσκεια τους.

Κάποιοι μιλάνε και για παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε να μην αρχίσουν να κυκλοφορούν ως φέιγ βολάν οι σελίδες διαφόρων πορισμάτων, ελέγχων, κ.λπ.

Δε γνωρίζουμε, βέβαια, πόσα κυβερνητικά στελέχη έχουν την ίδια άποψη με τον κ. Δραγασάκη για τον τρόπο χειρισμού του ευαίσθητου αυτού θέματος.

Ακριβό σπορ το Acquiring

Την παραχώρηση σε τρίτους του τομέα αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών με κάρτες (Acquiring) εξετάζουν, όπως πληροφορείται ο ταπεινός σχολιογράφος σας, μία – δύο ελληνικές τράπεζες. Γιατί;

Γιατί εξαιτίας των νέων απαιτήσεων για χρήση POS, οι τράπεζες έδωσαν σκληρό αγώνα κατάκτησης μεριδίων αγοράς στις κάρτες με αποτέλεσμα να κατέβουν οι προμήθειες σε επίπεδα που δεν είναι και τόσο ελκυστικά.

Μπορεί να κάνουν αρκετό θόρυβο οι επιχειρήσεις, ειδικά κάποιες που λειτουργούν με πολύ χαμηλά περιθώρια όπως τα πρατήρια βενζίνης, αλλά τελικά τη νύφη από την υποχρεωτική χρήση POS την πληρώνουν κάποιες τράπεζες. Και φυσικά αναζητούν τρόπους για να αναθέσουν σε συνεργάτες το acquiring.