Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Financial Times

Γερμανικό «μπαζούκα» κατά του κορονοϊού – Άνοιξε το πορτοφόλι ο Όλαφ Σολτς

Γερμανία

Όλαφ Σολτς

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δεσμεύει απεριόριστη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κοροναϊό, σε μια προσπάθεια που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, ο Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε μεγάλο «μπαζούκα» για να αποτρέψει μια κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Η κίνηση αυτή είναι μια σημαντική μεταστροφή για μία κυβέρνηση που εδώ και χρόνια έχει «παντρευτεί» την ιδεολογία των ισορροπημένων προϋπολογισμών και της μη λήψης νέων δανείων και αντιστέκεται εδώ και καιρό στις εκκλήσεις διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, να ανοίξει το πορτοφόλι της. Την ίδια στιγμή, όμως, δείχνει πόσο μεγάλη πρόκληση αποτελεί η επιδημία για μια οικονομία με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως η Γερμανία.

Το πακέτο που παρουσιάστηκε την Παρασκευή προβλέπει μαζική επέκταση των δανείων που παρέχονται σε εταιρείες από την KfW, την κρατική τράπεζα ανάπτυξης. Οι εταιρείες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αναβάλουν πληρωμές φόρων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται», δήλωσε ο κ. Σολτς σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει «ανώτατο όριο στο ποσό των δανείων που μπορεί να δώσει η KfW».

Ο κ. Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει μια «πολύ σοβαρή κατάσταση» η οποία έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις. Η απότομη μείωση των μετακινήσεων έχει πλήξει τόσο τα logistics όσο και τους κλάδους της φιλοξενίας, του εμπορίου και του τουρισμού, ενώ η τοπική βιομηχανική παραγωγή έχει αναπόφευκτα επηρεαστεί από τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης.

Ο γερμανικός προϋπολογισμός εγγυάται σήμερα στην KfW ένα χρηματοοικονομικό πλαίσιο ύψους 460 δισ. ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους, το πλαίσιο θα μπορούσε να αυξηθεί εύκολα κατά 93 δισ. ευρώ, δίνοντας στην τράπεζα περισσότερα από 500 δισ. ευρώ διαθέσιμης ρευστότητας για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Ερωτηθείς αν αυτό σηματοδοτεί το τέλος της αυτεπιβλημένης απαγόρευσης της κυβέρνησης για νέο δανεισμό, της λεγόμενης και πολιτικής του «μαύρου μηδέν», ο κ. Σολτς δήλωσε:«Δεν είναι εντελώς απίθανο να χρειαστούμε πρόσθετα χρήματα». Πρόσθεσε δε ότι η Γερμανία μπορεί να χρειαστεί να υιοθετήσει και ένα πρόγραμμα δημοσιονομικών κινήτρων, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο ακόμη.