Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ESG News

Calastone: Τα 3/5 των νέων κεφαλαίων του 2021 ή 32,8 δισ. σε νέα κεφάλαια ESG

Julien Hammerson, CEO of CALASTONE

Τα κεφάλαια ESG ήταν οι νικητές του 2021 καταφέρνοντας να πάρουν τα 3/5 των νέων  ροών κεφαλαίων σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια  κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Αυτό αποκαλύπτει η τελευταία έκθεση για την παγκόσμια κίνηση κεφαλαίων της Calastone, η οποία τιτλοφορείται: “Η εμπιστοσύνη των επενδυτών επιστρέφει και τα ESG γίνονται χρυσός”.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι οι επενδύσεις που ευθυγραμμίζονται με τις  στρατηγικές ESG είναι οι νικητές στην προσέλκυση κεφαλαίων στην έρευνα που πραγματοποίησε με δεδομένα από το δίκτυό της σε όλο τον κόσμο. Τα μετοχικά κεφάλαια ESG  συγκέντρωσαν  32,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τα νέα κεφάλαια του 2021, που ισοδυναμεί με 3 δολάρια σε κάθε 5 δολάρια νέων μετρητών που δεσμεύονται σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια κάθε είδους.

Αυτό συγκρίνεται με 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και μόλις 309 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν αφιερώσει μια τεράστια προσπάθεια μάρκετινγκ λανσάροντας νέα κεφάλαια ESG, σημειώνει η έρευνα της Calastone, τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό σίγουρα έχει οδηγήσει στην ευαισθητοποίηση της αγοράς και την αποδοχή. Φυσικά, αντανακλά επίσης την τεράστια και αυξανόμενη ζήτηση από τους καταναλωτές που θέλουν οι επενδύσεις τους να ευθυγραμμίζονται με τις αξίες  ESG.

Τα περισσότερα funds λαμβάνουν υπόψη και τους τρεις πυλώνες της ESG – περιβάλλον, κοινωνικά ζητήματα και  διακυβέρνηση. Είναι σαφές ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι στο μυαλό των επενδυτών, ειδικά καθώς οι  κλιματικές έκτακτες επιπτώσεις  κυριαρχούν στις ειδήσεις. Πράγματι, ορισμένα κεφάλαια επικεντρώνονται αποκλειστικά σε φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις – αυτές αντιστοιχούσαν περίπου στο ένα όγδοο των εισροών ESG το 2021.

Σε επίπεδο συναλλαγών τα αμοιβαία κεφάλαια ESG χαρακτηρίζονται κυρίως από εντολές αγοράς. Το 2021, για κάθε 1 δολάριο πώλησης, οι επενδυτές αγόραζαν 1,69 δολάρια μετοχικών κεφαλαίων ESG, ανεβάζονται το δείκτη ροής κεφαλαίων στο 62,8 (όταν το  50 σημαίνει ότι  ίσες αγορές με πωλήσεις). Αν αυτό συγκριθεί με το 52,0 για μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια χωρίς χαρακτήρα ESG, βλέπουμε τη στροφή των κεφαλαίων σε αυτή την κατηγορία επενδύσεων.

Στα 68,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τα υπό διαχείριση κεφάλαια

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια, σύμφωνα με το International Investment Funds Association (IIFA), μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021,  είχαν αξία 68,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά 25% αυξημένα από την προ-πανδημική αιχμή τους στο τέλος του 2019. Περισσότερα από τα 9/10 βρίσκονται στους ιδιώτες επενδυτές, με το 10% στους θεσμικούς.

Από τα 13,3 τρισ. δολαρίων που αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια από το Δεκέμβριο του 2019,  το μεγαλύτερο μέρος αποτελεί ανατίμηση  των περιουσιακών στοιχείων, η οποία οφείλεται σε τεράστιους όγκους δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Οι τιμές των μετοχών, για παράδειγμα, έχουν αυξηθεί πάνω από 30% τα τελευταία δύο χρόνια, όπως μετράται από τον δείκτη MSCI World, παρά την πτώση που έπληξε για λίγο την αγορά στην αρχή της πανδημίας. Ωστόσο, λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο της αύξησης οφείλεται στις ροές κεφαλαίων, καθώς τα επιτόκια αποταμίευσης των νοικοκυριών έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Τα επίπεδα αποταμίευσης πάντα αυξάνονται κατά τη διάρκεια της ύφεσης, αλλά η πανδημία ενίσχυσε αυτό το αποτέλεσμα, δεδομένου του εθνικού lockdown κατέστησε αδύνατη τη δαπάνη σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες και επειδή οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις πλούσιες χώρες έλαβαν εξαιρετικά μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων.

Αυξήθηκε και ο αριθμός των επενδυτικών κεφαλαίων

Οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν από   129.215 κεφάλαια. Ο αριθμός  τους αυξήθηκε κατά 17% τα τελευταία πέντε χρόνια, κυρίως λόγω των αναδυόμενων αγορών. Στις ώριμες αγορές, οι αριθμοί είναι σχετικά σταθεροί – ο αριθμός των αμοιβαίων κεφαλαίων στις ΗΠΑ παραμένει σχεδόν σταθερός και έχει αυξηθεί κατά 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 10% στην Ευρώπη αντίστοιχα. Στην Κίνα, αντίθετα, περίπου χίλια νέα κεφάλαια ξεκινούν κάθε χρόνο – υπάρχουν δέκα φορές περισσότερα κεφάλαια σε λειτουργία σήμερα από ό, τι πριν από μια δεκαετία.