Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

Ένα αγρόκτημα που συνδυάζει κατοικία και καλλιτεχνικό εργαστήριο στο Ρέθυμνο (6 pics)

Το αγρόκτημα με επιφάνεια 23,7 στρέμματα, παρουσιάζει έντονες κλίσεις με αξιόλογη θέα προς τους ορεινούς όγκους του Κρυονερίτη και την πυκνή βλάστηση από κωνοφόρα δέντρα. Το πρόγραμμα ήταν η κατασκευή κατοικίας και ξενώνα, καλλιτεχνικού εργαστηρίου, αποθηκευτικών χώρων και στεγασμένου χώρου στάθμευσης.

Παράμετροι που καθόρισαν την αρχιτεκτονική σύνθεση ήταν το ανάγλυφο, η βλάστηση, το έδαφος, ο προσανατολισμός, καθώς και ο παθητικός βιοκλιματικός σχεδιασμός. Η διάρθρωση των όγκων, η ροή της κίνησης με την διαδοχή χώρων και εντυπώσεων και η συνομιλία με το περιβάλλον φυσικό ή τεχνητό, ήταν το ζητούμενο.

Το κτίριο απλώνεται σε επιμέρους ενότητες και με την κατάλληλη τοποθέτηση των επιπέδων εντάσσεται στην τοπογραφία της περιοχής. Η κλιμάκωση επιτρέπει στους εσωτερικούς χώρους να προσαρμοστούν στο έδαφος και να αποτελούν την φυσική συνέχεια του περιβάλλοντος χώρου.

Η παραγόμενη μέσω ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρική ενέργεια (φωτοβολταϊκά – ηλιακά πάνελ, μικρή ανεμογεννήτρια), η θερμική άνεση (φυσικός δροσισμός, εξωτερική σκίαση), η οπτική άνεση μέσω φυσικού φωτισμού, η διάθεση των αποβλήτων (επεξεργασία μέσω μικρού βιολογικού καθαρισμού και επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων από την τεχνητή λίμνη), η συλλογή των βρόχινων νερών, συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό και την κατασκευή.

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη:
 Δημήτρης Δαράκης, Βαλάντης Μανωλεσάκης
Στατική μελέτη: Κωνσταντίνος Μανωλεσάκης
Μελέτη φωτοβολταϊκών: Εμμανουήλ Σούρσος
Επίβλεψη: Δημήτρης Δαράκης, Βαλάντης Μανωλεσάκης, Κωνσταντίνος Μανωλεσάκης
Εμβαδό: 545 m2
Χρόνος κατασκευής: 2006 – 2009
Φωτογραφίες: Γιάννης Κανδυλάκης

Πηγή: ktirio.gr