Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

Le Corbusier: «Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από χώρο, φως και τάξη…»

«Χώρος και φως και τάξη… Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από αυτά όσο έχει το ψωμί και ένα μέρος για να κοιμάται…». Τάδε έφη Le Corbusier, πρωτοπόρος της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και του σύγχρονου πολεοδομικού σχεδιασμού. Και όλα αυτά τα βρίσκει κανείς σε αφθονία στο πλημμυρισμένο από φως στούντιο και διαμέρισμα του Charles-Édouard Jeanneret, του ζωγράφου και αρχιτέκτονα που έζησε με το ψευδώνυμο Le Corbusier, στο Παρίσι. Σε ένα duplex 240 τετραγωνικών μέτρων, στον αριθμό 24 της οδού Nungesser et Coli, που άνοιξε και πάλι τις πύλες του στο κοινό πέρυσι, μετά από μία ανακαίνιση που κράτησε δύο χρόνια.

Στον χώρο αυτό έζησε και εργάστηκε ο Le Corbusier από το 1934 μέχρι τον θάνατό του το 1965.

Τα νέα δομικά υλικά της εποχής έδωσαν τη δυνατότητα στον Le Corbusier να κάνει πράξη αυτό που ο ίδιος όριζε ως τα πέντε σημεία της αρχιτεκτονικής: ανοιχτή πρόσοψη, ενιαίος χώρος, μεγάλα οριζόντια παράθυρα, roof garden και πυλωτή.

«Η πέτρα μπορεί να μας μιλάει. Μας μιλάει μέσω του τοίχου», έλεγε ο Le Corbusier. «Αυτός ο τοίχος είναι ο καθημερινός φίλος μου».

Το υπνοδωμάτιο του Le Corbusier και της συζύγου του είναι το πιο αξιοπρόσεκτο από όλα. Κι αυτό επειδή υπάρχουν στοιχεία όπως μια πόρτα που ανοίγει μέσω μιας περιστρεφόμενης γκαρνταρόμπας. Ένα μπάνιο χωρισμένο στα δύο για τον «κύριο» και την «κυρία». Και ένα παράδοξα υπερυψωμένο διπλό κρεβάτι, ώστε το μάτι να μπορεί να βλέπει έξω από το παράθυρο το πράσινο του Δάσους της Βουλώνης.

Το υπνοδωμάτιο με το υπερυψωμένο κρεβάτι

Τα ντουλάπια είναι εντοιχισμένα και ο αποθηκευτικός χώρος αντανακλά τον θαυμασμό του Le Corbusier για τα υπερωκεάνια, τα οποία εξήρε στο μανιφέστο του. Όπως έλεγε, τα υπερωκεάνια έδιναν μαθήματα οργάνωσης και εκμετάλλευσης του διαθέσιμου χώρου…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μια εξοχική κατοικία στη Μήλο από τον 19ο αιώνα – Δείτε 10 φωτογραφίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια μικρή κατοικία – μουσείο στον Παρνασσό

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «House of Gods»: Από την οικογένεια Ωνάση στον εφοπλιστή Ευάγγελο Πιστιόλη και στο… Airbnb (13 pics)