Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Τροπολογία express καταργεί τις αυξήσεις τιμών στα φάρμακα

Με τροπολογία επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Δευτέρας από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, καταργείται η δυνατότητα αύξησης τιμών στα φάρμακα, η οποία νομοθετήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα, δεν θα επιτρέπεται η αύξηση της τιμής των φαρμάκων εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους (on patent) και των φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους (off patent), εάν η τιμή τους διαμορφώνεται κάτω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά επιτράπηκε η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων με τροπολογία του Ανδρέα Ξανθού, η οποία προέβλεπε ότι εάν η τιμή ενός φαρμάκου είναι κάτω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, τότε θα αυξάνεται  σταδιακά κατά 10% ετησίως μέχρι να φτάσει το συγκεκριμένο όριο. Η διάταξη αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση της ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για «μεγάλο δώρο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις πολυεθνικές εταιρείες.

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της ΝΔ για παροχή εξηγήσεων, ο τ. υπουργός Υγείας, είχε μιλήσει για «απειλές» εκ μέρους ορισμένων εταιρειών σχετικά με απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά, με την τότε αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι ο κος Ξανθός παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση νομοθέτησε αυτό το “δώρο” εκβιαζόμενη».

Αλλάζει το όριο της μείωσης τιμών

Με άλλη προτεινόμενη διάταξη, “πέφτει” το επιτρεπόμενο όριο μείωσης των τιμών, σε περίπτωση που η τιμή των on και off patent φαρμάκων είναι υψηλότερη του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης Ειδικότερα, σε κάθε ανατιμολόγηση μειώνεται έως 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου Δελτίου Τιμών (έναντι 10% που ισχύει σήμερα), με κατώτατο όριο το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Κατά τον ίδιο τρόπο θα διαμορφώνεται και η τιμή των γενόσημων φαρμάκων, η οποία ορίζεται στο 65% της τιμής των/του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.

Τέλος, προβλέπεται ότι τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΣ) μικρότερο του ΚΗΣ που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, δεν ανατιμολογούνται.

Όπως διευκρινίζεται, ο νέος τρόπος ανατιμολόγησης θα ισχύσει αναδρομικά.