Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Τι φέρνει η είσοδος της Mytilineos στην παραγωγή ενέργειας από απόβλητα-Υπεραξίες και προοπτικές

Ευ. Μυτιληναίος

To πρώτο του έργο στη διαχείριση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας (Energy from Waste) ανέλαβε η Mytilineos την εβδομάδα που πέρασε και ειδικότερα ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions Business Unit – SES BU).  Πρόκειται για τον έργο Protos Energy Recovery Facility στο Cheshire της Αγγλίας,  με το οποίο ο όμιλος εγκαινιάζει την παρουσία του σε ένα νέο και μεγάλης ζήτησης τομέα εξειδικευμένων κατασκευών για την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων. Ταυτόχρονα εγκαινιάζει συνεργασίες με εταιρείες όπως η Covanta, που είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή βιώσιμων λύσεων αποβλήτων και ενέργειας (EfW), διαθέτοντας άλλες τρεις άλλες εγκαταστάσεις EfW υπό κατασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα έργα Energy from Waste συνδυάζουν την παραγωγή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πόρων και ταυτόχρονα μειώνουν την εξάρτηση από εξαγωγές αποβλήτων ή χώρους υγειονομικής ταφής αντιμετωπίζοντας τα απόβλητα ως πολύτιμους πόρους.

Η παραγωγή ενέργειας από απόβλητα, είναι πρωτοποριακός τεχνολογικά τομέας, και η Mytilineos είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε αυτόν, μια εξειδίκευση που της ανοίγει την πόρτα σε σειρά μεγάλων έργων στο εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη δημοπράτηση έργων της τάξης των 700 εκατ. ευρώ έως και το 2021 με τη διενέργεια 17 διαγωνισμών.

Έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του το έργο Protos Energy Recovery Facility στο Cheshire της Αγγλίας,  ο όμιλος έχει μια ισχυρή απόδειξη και αναγνώριση της ικανότητας του, να αναλαμβάνει σε διεθνές επίπεδο πολύπλοκα ολοκληρωμένα έργα τύπου EPC, υψηλών τεχνικών απαιτήσεων.

Το πρωτοποριακό αυτό πράσινο έργο αποτελεί παράδειγμα για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο στην κατεύθυνση επίτευξης του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα, σε μια εποχή που είναι στο επίκεντρο ενεργειακές λύσεις χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος για τις επιχειρήσεις

Συνεργασία με τους πρωτοπόρους

Με το έργο αυτό στην Αγγλία, η ελληνική εταιρεία μπαίνει δυναμικά στο χάρτη έργων Energy from Waste σε συνεργασία με τις ισχυρότερες εταιρείες του τομέα όπως την Covanta που είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή βιώσιμων λύσεων αποβλήτων και ενέργειας (EfW), και  διαθέτει τρεις άλλες εγκαταστάσεις EfW υπό κατασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάθε χρόνο, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις Energy-from-Waste της Covanta μετατρέπουν  περίπου 21 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων από δήμους και επιχειρήσεις σε καθαρό, ανανεώσιμο ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσουν ένα εκατομμύριο σπίτια και να ανακυκλώσουν πάνω από 500.000 τόνους μετάλλων. Μέσω ενός τεράστιου δικτύου εγκαταστάσεων επεξεργασίας και ανακύκλωσης, η Covanta παρέχει επίσης ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης βιομηχανικού υλικού σε εταιρείες που αναζητούν λύσεις σε μερικές από τις πιο περίπλοκες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Το συγκεκριμένο έργο για την Covanta είναι  το τέταρτο έργο Energy-from-Waste στο Ηνωμένο Βασίλειο με την GIG και το δεύτερο με την Biffa, και καταδεικνύει τη συνεχή ανάπτυξή της στη συγκεκριμένη αγορά.

Το έργο Protos Energy Recovery Facility στο Cheshire της Αγγλίας

Το έργο  ανήκει στις κορυφαίες εταιρείες του χώρου των βιώσιμων λύσεων την  Covanta, την Green Investment Group και την Biffa και  αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης ενός κόμβου για τις τεχνολογίες ενέργειας και πόρων, που είναι γνωστός ως Protos και ανήκει στην Peel L&P Environmental.

Η εγκατάσταση θα μπορεί να επεξεργάζεται μέχρι 400.000 τόνους μη ανακυκλώσιμα οικιακά και βιομηχανικά και εμπορικά απόβλητα (I&C) παράγοντας  49 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού άνθρακα, αρκετά για να τροφοδοτήσει περίπου 90.000 σπίτια. Ειδικότερα, με θερμική επεξεργασία 400.000 τόνων ετησίως μη ανακυκλώσιμων οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών αποβλήτων, οι δύο γραμμές θα παράγουν καθένα 74 MW (th) ατμού για χρήση στην παραγωγή 49 MW ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό καθιστά το έργο ένα από τα μεγαλύτερα στον τομέα EfW και ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερη σημασία για την Standardkessel Baumgarte (SBG).

Η εγκατάσταση, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι Ellesmere, αποτελεί σημαντική προσθήκη στην υποδομή διαχείρισης αποβλήτων του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι η δεύτερη τέτοια εγκατάσταση για την Biffa, μετά την έναρξη της κατασκευής στην εγκατάσταση Newhurst EfW στο Leicestershire. Υποστηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τόσο την εξάρτηση από τους χώρους υγειονομικής ταφής όσο και να επεξεργαστεί περισσότερα μη ανακυκλώσιμα απόβλητα στο σπίτι, μειώνοντας την εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τις εξαγωγές.

Το έργο που ανέλαβε στην Αγγλία με συνεργάτη την Standardkessel Baumgarte GmbH (SBG), είναι συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. λίρες από τα οποία τα 300 αφορούν την κοινοπραξία της Μυτιληναίος.  Η Standardkessel Baumgarte  είναι ένας από τους πλέον γνωστούς τεχνολογικούς παρόχους στον χώρο της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, εγνωσμένης αξίας και με σειρά επιτυχημένων έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο ρόλος της Mytilineos και των άλλων εταιρειών στο έργο

H κοινοπραξία έργου Protos συνδυάζει κορυφαία τεχνογνωσία στον τομέα της λειτουργίας και ανάπτυξης EfW, επενδύσεων σε πράσινες υποδομές και διαχείρισης και συλλογής αποβλήτων. Ως επικεφαλής κοινοπραξίας εταιρειών η MYTILINEOS θα πραγματοποιήσει την ολοκληρωμένη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας.

Για την επιτυχή κατασκευή και θέση σε λειτουργία του εργοστασίου, ο ηγέτης της κοινοπραξίας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι υπεύθυνος για τα δομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων γραφείων. τον κύκλο νερού-ατμού · η αποθήκευση καυσίμων · και το πεδίο ηλεκτρικού, οργάνων και ελέγχου.

Με την ιδιαίτερη τεχνογνωσία του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ στον τομέα των υποδομών, του συνδυασμένου κύκλου, των αεριοστροβίλων και των ηλιακών εγκαταστάσεων, η MYTILINEOS, η ελληνική εταιρεία θα παρέχει υπηρεσίες διεύθυνσης του έργου, σχεδιασμό, προμήθεια, και ανέγερση του εργοστασίου. Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για ονομαστική ετήσια αξιοποίηση 400.000 τόνων απορριμμάτων (2 γραμμές δυναμικότητας 200.000 τόνων απορριμμάτων ανά έτος για την κάθε μια) και θα τροφοδοτείται από το υπόλειμμα αστικών στερεών αποβλήτων, αλλά και από εμπορικά και βιομηχανικά απορρίμματα.  Η εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία το 2024, και θα την αναλάβει η Covanta.

Η Covanta θα παρέχει λειτουργίες και υπηρεσίες συντήρησης, ενώ η Biffa θα παρέχει το καύσιμο για την εγκατάσταση με πάνω από το 60% της πρώτης ύλης που προέρχεται από τις επιχειρήσεις της Biffa, παρέχοντας ζωτική διέξοδο για μη ανακυκλώσιμα απόβλητα.

Η Biffa είναι μια κορυφαία εταιρεία διαχείρισης βιώσιμων αποβλήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και η εγκατάσταση του Protos αντιπροσωπεύει το δεύτερο έργο της που έφτασε στο οικονομικό κλείσιμο το 2020 με τους ίδιους εταίρους του έργου. Η  οικονομική δέσμευση της Biffa στο έργο θα ανέλθει σε 35 εκατομμύρια λίρες, η οποία θα επενδυθεί τα επόμενα τρία χρόνια από υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Η Covanta και η GIG θα κατέχουν ο καθένας το 37,5% της υπερσύγχρονης εγκατάστασης Energy-from-Waste («EfW»), με την Biffa, τον κύριο προμηθευτή αποβλήτων της εγκατάστασης, να κατέχει το υπόλοιπο 25% του έργου.

Η Covanta θα παρέχει τεχνική επίβλεψη κατά τη διάρκεια της κατασκευής και θα λειτουργήσει την εγκατάσταση για μια αρχική περίοδο 20 ετών, με την Biffa να παρέχει την πλειονότητα της προμήθειας αποβλήτων μέσω μακροπρόθεσμης συμφωνίας και να χρησιμοποιεί την εγκατάσταση ως ζωτική διέξοδο για μη ανακυκλώσιμα απόβλητα.

Η Green Investment Group, παγκόσμιος ηγέτης στις επενδύσεις και την ανάπτυξη πράσινων υποδομών, ολοκληρώνει την κοινοπραξία.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση