Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Στο 24,5% «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στην Τουρκία

«Ασυγκράτητος» είναι ο πληθωρισμός στην Τουρκία καθώς, όπως καταγράφει το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν τον Σεπτέμβριο άνοδο 24,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, σημειώνοντας το υψηλότερο ρεκόρ της τελευταίας δεκαπεντατετίας, γεγονός που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της νομισματικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

Αιτία για την εκτόξευση των τιμών είναι η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, οι πιέσεις προς την οποία ξεκίνησαν μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων, τα οποία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Αυτή τη στιγμή το Τουρκικό νόμισμα υποχωρεί 1% έναντι του δολαρίου, στις 6,05 λίρες ανά δολάριο.

Οι τιμές στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά εκτινάχθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ ο δέικτης τιμών στα είδη επίπλωσης και σπιτιού αυξήθηκε κατά 11,41%, και οι τιμές στις μεταφορές κατά 9,15%.

Μετά το 17,9% πληθωρισμού που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας είχε προειδοποιήσει με έκτακτα μέτρα, ενώ χθες ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να καταγγέλλουν στις δημοτικές αρχές ασυνήθεις διακυμάνσεις τιμών και προειδοποιώντας με εφόδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιστρέφει η… αισιοδοξία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κλειστή η Φρανκφούρτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος «πονοκέφαλος» για Ερντογάν: 20 τουρκικές τράπεζες υποβάθμισε η Fitch

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα σενάρια που δίνουν ώθηση στην τουρκική λίρα