Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Στην Εθνική Πανγαία το ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία έναντι 54,9 εκατ. ευρώ

O διευθύνων σύμβουλος της Πανγαία Αριστοτέλης Καρυτινός

Στα 54,9 εκατ. ευρώ κόστισε στην Πανγαία η απόκτηση του ξενοδοχείου, Hilton Cyprus. Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (η Πανγαία) και η Invel Real Estate (Invel) ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία Vibrana Holdings Ltd, στην οποία η Πανγαία κατέχει ποσοστό 90% και ο Όμιλος της Invel ποσοστό 10%, προέβη στην υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση του 96,82% των μετοχών της εταιρείας The Cyprus Tourism Development Public Company Limited (CTDC) έναντι συνολικού τιμήματος €54,9 εκατ.

H CTDC είναι ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Hilton Cyprus, του μοναδικού ξενοδοχείου 5* στη Λευκωσία της Κύπρου, δυναμικότητας περίπου 300 δωματίων.

Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί η λήψη έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου.

Εφόσον, όλα κυλήσουν ομαλά η Πανγαία ουσιαστικά θα καταστεί ο κύριος «παίκτης» στην ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας αφού, όπως είναι γνωστό, απέκτησε πρόσφατα και το πρώην Holiday Inn, το οποίο έχει μισθωθεί στη Zeus International και μετά από πλήρη ανακαίνιση θα λειτουργεί υπό την επωνυμία Wyndham.

Αποτελεί ερωτηματικό πως θα διαχειριστεί το ξενοδοχείο η Πανγαία, όταν και εφόσον οριστικοποιηθεί η εξαγορά, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν πρόκειται να συνεχίσει υπό την επωνυμία Hilton.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και ο τρόπος αξιοποίησης των 6.000 τ.μ. που θα αποκτήσει ο νέος ιδιοκτήτης και η οποία βρίσκεται δίπλα από το ξενοδοχείο Χώρος στάθμευσης), η οποία θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον 20-25.000 τμ για ανάπτυξη μεικτής χρήσης. Υπενθυμίζεται πως η MIG ελέγχει το 75% του ξενοδοχείου, το οποίο απέκτησε το 2007. Το υπόλοιπο ποσοστό ελέγχει ο Όμιλος Louis.

Οι πωλήσεις του ξενοδοχείου το 2017 ανήλθαν σε 12 εκατ. ευρώ και το κέρδος εξαιρουμένου του συμφέροντος μειοψηφία ανήλθε σε 2 εκατ. ευρώ. Τα περιουσιακά στοιχεία εκτιμήθηκαν στα 95 εκατ. ευρώ.

Το ξενοδοχείο διαθέτει 294 δωμάτια, εκ των οποίων τα 24 είναι σουίτες τα 76 διακεκριμένα (executive) και τα 194 standard, αίθουσες για συνέδρια και εκδηλώσεις.

O μεγαλομέτοχος της ΠΑΝΓΑΙΑ, το επενδυτικό ταμείο, Invel, είναι εκ των ιδιοκτητών του θερέτρου Aphrodite Hills, και όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, προτίθεται να αποκτήσει το 100% των μετοχών του, αγοράζοντας τις μετοχές που ελέγχουν σήμερα το επενδυτικό ταμείο York και ο ‘Ομιλος Λανίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Hilton: «Κλείνει» το Deal της MIG με την ΠΑΝΓΑΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιβεβαίωση mononews: Τρίμηνη παράταση στη συμφωνία Εθνικής – Invel για την Πανγαία