Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Στα 400 ευρώ το επίδομα ανεργίας – Πώς διαμορφώνονται τα υπόλοιπα επιδόματα

ΟΑΕΔ

Κατά 40 ευρώ αυξάνεται το επίδομα ανεργίας από την 1η Φεβρουαρίου λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, φτάνοντας τα 400 ευρώ από 360 ευρώ. Το βασικό ημερήσιο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ αντιστοιχεί στο 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και σε μηνιαία βάση είναι το 25πλάσιο. Συνεπώς το νέο ημερήσιο επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 15,97 ευρώ και το νέο μηνιαίο στα 400 ευρώ. Στο βασικό ποσό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και 10% προσαύξηση – δηλαδή επιπλέον 40 ευρώ (από 36 σήμερα) – για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Μαζί με το επίδομα ανεργίας αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα και παροχές. Για παράδειγμα, η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08 ευρώ στα 650 ευρώ. Επίσης αυξάνονται :

Επίσης αυξάνονται τα επιδόματα μακροχρόνια ανέργων, διαθεσιμότητας, ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ, μαθητείας, πρακτικής άσκησης φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης, η ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων, η ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών, η επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών, η επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων, το βοήθημα ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ), το επίδομα άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι.

Από την αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρονται επίσης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μόνο 12% των ανέργων στην Ελλάδα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, παραδέχεται ο ΟΑΕΔ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Πώς διαμορφώνονται τα επιδόματα και οι αποδοχές μαζί με τις τριετιές

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού: Προεκλογική φιέστα και φανφάρες Τσίπρα