Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Red Bull…η Aegean

Ευτύχης Βασιλάκης

Πετάει ψηλά….φέτος η Aegean ενισχυμένη από τις καλές επιδόσεις του τουρισμού και ευνοημένη από το χαμηλό κόστος καυσίμων.

Έτσι παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί η καθυστέρηση για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, και με δεδομένο ότι το ευρύτερο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον δεν θα επιδεινωθεί,η μετοχή της Aegean μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή επενδυτική επιλογή.
Όπως αναφέρει η Alpha Finance σε σχετικό report πως με ταμείο κοντά στα 200 εκατ. ευρώ (τα ταμειακά διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένων και των βραχυπρόθεσμων χρηματοοικονομικών επενδύσεων, διαμορφώθηκαν σε 302 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου), υψηλά περιθώρια κέρδους, αυξημένη επιβατική κίνηση και χαμηλό πετρέλαιο, είναι δύσκολο να μην επαληθευτεί  θετική εκτίμηση για την εταιρεία εκτός εάν εξαιρετικά απρόβλεπτα γεγονότα συμβούν, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 Η Euroxx αναφέρει στο report “Greek Equity Strategy” ότι παρά τα αυξανόμενα γεωπολιτικά ρίσκα και την κλιμάκωση του προσφυγικού ζητήματος οι προοπτικές της εταιρείας είναι καλές. Όπως τονίζει  το πετρέλαιο αντιστοιχεί στο 28% του συνολικού λειτουργικού κόστους και η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου αντισταθμίζει και την ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Η Eurobank Equities δίνει έμφαση στη μεταβλητότητα εν μέσω της διαδικασίας της πρώτης αξιολόγησης και σημειώνει πως υπάρχει περιθώριο για αύξηση της κερδοφορίας λόγω βελτίωσης των μακροοικονομικών στοιχείων από το δεύτερο εξάμηνο.
Υπενθυμίζεται πως στο 9μηνο του 2015, η Aegean  παρουσίασε αυξημένα κατά 8% ενοποιημένα έσοδα (792,2 εκατ. ευρώ) έναντι του 9μηνου του 2014 και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 81,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4%. Στο διάστημα αυτό, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 17% και ανήλθε σε 9,2 εκατ. επιβάτες, με την εταιρεία να προσθέτει συχνότητες και να εγκαινιάζει νέους προορισμούς. Σημειώνεται πως στο τρίτο τρίμηνο, σημαντικότερο του έτους από πλευράς εποχικότητας της ζήτησης, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει την επιβατική κίνηση εξωτερικού κατά 29%, τα συνολικά έσοδα κατά 12% και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους κατά 7%.
Τα σχέδια για το 2016
Η Aegean, σύμφωνα με παρουσίαση του ομίλου τον περασμένο Δεκέμβριο, διαθέτει στόλο 58 αεροσκαφών έχοντας διπλασιάσει τους προορισμούς που εξυπηρετεί σε σχέση με τους 65 του 2012 (σήμερα 134). Διαθέτει 9 βάσεις σε όλη τη χώρα, έχοντας ισχυροποιήσει το hub των Αθηνών.
Σύμφωνα με την παρουσίαση, ο σχεδιασμός του 2016 προβλέπει πτητική δραστηριότητα από 61 αεροσκάφη, 16,2 εκατ. διαθέσιμες θέσεις (+1,1 εκατ. έναντι του 2015, με πρόβλεψη για κάλυψη της ζήτησης εάν απαιτηθεί) 145 προορισμούς (+14) και αύξηση της συχνότητας των πτήσεων προς υφιστάμενους προορισμούς.
Σημειώνεται ότι για το 2016 η Aegean σκοπεύει να αυξήσει το στόλο της με τέσσερα νέα αεροσκάφη που θα προσθέσουν περίπου 1,1 – 1,2 εκατ. θέσεις, ενώ το πρόγραμμα δρομολογίων το 2015 κάλυπτε ένα δίκτυο 134 προορισμών, 100 εξωτερικού και 34 εσωτερικού σε 42 χώρες, με 15 εκατ. διαθέσιμες θέσεις, ήτοι 2 εκατ. περισσότερες από το 2014.