Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Πού θα πρωτοπάνε τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων;

Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος ΔΑΠΕΕΠ

Ο ΔΑΠΕΕΠ έδωσε στη δημοσιότητα το Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ για τον μήνα Μάιο. Από τις εκτιμήσεις του Δελτίου προκύπτει ότι ο ΕΛΑΠΕ θα είναι πλεονασματικός στο τέλος του χρόνου κατά 63,39 εκατ. ευρώ.

Το οριακό αυτό πλεόνασμα δυσκολεύει αποφάσεις για διαφορετική αξιοποίηση των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων, κάτι που απασχολεί σύμφωνα με πληροφορίες την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση  για την ανακατανομή των εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων  (για το 2020) ποσοστό εβδομήντα οκτώ τοις εκατό (78%) των εσόδων αποτελεί πόρο του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 143 του ν. 4001/2011  ( ΕΛΑΠΕ), το 16,5 % των εσόδων διατίθενται για τις ανάγκες ενίσχυσης τομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα, ενώ αν υπάρξει αδιάθετο υπόλοιπο θα κατευθυνθεί και αυτό στον ΕΛΑΠΕ (η διαρροή άνθρακα αφορά επιχειρήσεις που υφίστανται ανταγωνισμό από χώρες που δεν συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας ρύπων).

Σημειώνεται ωστόσο ότι για το 2021 τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων αναμένονται διπλάσια λόγω της αύξησης της τιμής τους κάτι που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί την αξιοποίησή τους, κατευθύνοντας μέρος από αυτά στα πληττόμενα νοικοκυριά, ενόψει των μεγάλων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος..

Η επισήμανση του προέδρου του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννη Γιαρέντη «θετικό ισοζύγιο αλλά όχι υπεραισιοδοξία» υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να στηριχθούν οι καταναλωτές

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την έκδοση του Δελτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ για τον Μάιο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης, σημειώνει ότι:

Εξακολουθεί να παραμένει θετική η εικόνα του Ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, παρά την μείωση των δικαιωμάτων ρύπων. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του Market Stability Reserve από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μείωσε τα δημοπρατούμενα δικαιώματα από 23,6 εκατομμύρια περιορίσθηκαν στα 19 εκατ. Παρά τη, μείωση μένει η αισιόδοξη εικόνα, η οποία όμως είναι σαφώς χαμηλότερη από την εκτίμηση του προηγούμενου Δελτίου.

Βέβαια, η συνεχιζόμενη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, εξισορροπεί τη θετική επίδραση της αγοράς και την ανοδική πορεία των ρύπων.

Νέα επιβεβαίωση του φαινομένου ότι οι ΑΠΕ ρίχνουν τις τιμές της χονδρεμπορικης  αγοράς. Με ανάλυση και συγκρίσεις μεταξύ διείσδυσης ΑΠΕ και τιμών  χονδρεμπορικής έγινε εμφανές ότι όταν υπήρξε μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ, ειδικά των Αιολικών, λόγω άπνοιας, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ζήτηση από την κατανάλωση, οι τιμές εκτοξευθήκαν. Επιβεβαίωση του κομβικού και σημαντικού ρόλου που παίζουν οι ΑΠΕ, οι οποίες όταν συνδυαστούν με αποθήκευση θα λύσουν τα μεγάλα προβλήματα εξισορρόπησης των τιμών. Στα επόμενα δελτία θα αποτυπωθεί και η συγκεκριμένη επίδραση αυτή της ανόδου των τιμών της αγοράς.

Για το 2021 προβλέπεται θετικό υπόλοιπο 63,39 εκατ. που απεικονίζεται καλύτερα στους πίνακες του δελτίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ:

Συμπεράσματα και Εκτιμήσεις για το υπόλοιπο του 2021

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση