Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Νομοσχέδιο για την Υγεία: Τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται χωρίς διαπραγμάτευση

money-medication

Με τοπολογία επί του νομοσχεδίου για την Υγεία, το οποίο ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης, καθορίζονται οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα εξαιρούνται τα φάρμακα από την υποχρεωτική διαπραγμάτευση και θα εντάσσονται απευθείας στο θετικό κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμακευτικών προϊόντων.

Με την εξαίρεση από τη διαπραγμάτευση, το υπουργείο Υγείας, αποσκοπεί στην  επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης στη θετική λίστα με παράλληλο περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Τη δεδομένη χρονική στιγμή θεωρείται κομβικής σημασίας, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγή στη σύνθεση της αρμόδιας επιτροπής, μια διαδικασία η οποία, όπως έχει δείξει η ιστορία, αναμένεται να είναι χρονοβόρα.

 Στο σύνολό τους οι εξαιρέσεις, αφορούν περιπτώσεις γενοσήμων, προϊόντων σταθερού συνδυασμού, βιοομοειδών, περιπτώσεις αλλαγής επουσιωδών τεχνικών παραμέτρων συσκευασίας ή περιεκτών, καθώς και εμβόλια, τα οποία εξαιρούνται ρητά από την αξιολόγηση, είτε υπόκεινται στη συνοπτική αξιολόγηση.

Η ένταξη των φαρμάκων αυτών στο θετικό κατάλογο, θα διενεργείται άμεσα ενώ παράλληλα θα διατηρείται ως δυνητική η παραπομπή σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Φάρμακα που θα εντάσσονται απευθείας στη θετική λίστα

Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών,  τα γενόσημα προϊόντα, τα οποία έχουν τις ίδιες δραστικές ουσίες και ενδείξεις και δεν υπόκεινται σε αξιολόγηση, δεν παραπέμπονται σε διαπραγμάτευση, μόνον εάν η τιμή του παραγωγού είναι ίση με ή χαμηλότερη από το 65% της τιμής παραγωγού του προϊόντος αναφοράς.

Τα προϊόντα σταθερού συνδυασμού που δεν υπόκεινται σε αξιολόγηση, δεν παραπέμπονται σε διαπραγμάτευση κατά την ένταξή τους στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων, μόνο εφόσον έχουν τιμή ίση ή χαμηλότερη από το άθροισμα των αντίστοιχων τιμών των επιμέρους δραστικών ουσιών που περιλαμβάνουν.

Οι περιπτώσεις που αφορούν σε αλλαγή περιέκτη, συσκευασίας, ονομασίας ή αλλαγή φαρμακοτεχνικής μορφής, οι οποίες αφορούν στην ίδια οδό χορήγησης και διαδικασία αποδέσμευσης, με φάρμακα ήδη ενταγμένα στο θετικό κατάλογο, δεν παραπέμπονται σε διαπραγμάτευση, εφόσον δεν επιφέρουν επίπτωση στη δαπάνη και η τιμή αποζημίωσής τους είναι ίση ή χαμηλότερη από το αντίστοιχο ήδη ενταγμένο προϊόν στον κατάλογο.

Τα εμβόλια που έχουν λάβει καταρχάς θετική αξιολόγηση βάσει της συνοπτικής αξιολόγησης, εντάσσονται στο θετικό κατάλογο αμέσως, χωρίς παραπομπή στη διαπραγμάτευση, μόνο αν η τιμή παραγωγού είναι ίση ή χαμηλότερη από ήδη αποζημιούμενα εμβόλια για το ίδιο αντιγόνο.

Τέλος, τα βιοομοειδή που έχουν λάβει καταρχάς θετική αξιολόγηση βάσει της συνοπτικής διαδικασίας, εντάσσονται στο θετικό κατάλογο, χωρίς παραπομπή στη διαπραγμάτευση, μόνο εάν η τιμή παραγωγού είναι χαμηλότερη από τα αντίστοιχα προϊόντα αναφοράς.

Για όλα τα ανωτέρω προϊόντα παραμένει η δυνατότητα παραπομπής σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.