Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Το success story του Facebook: Από την γκαρσονιέρα στην παγκόσμια κυριαρχία (pics)

μαρκ ζακερμπεργκ

Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Το Facebook είναι μια κλασική ιστορία επιτυχίας: από ένα φοιτητικό δωμάτιο του Harvard μέχρι την κορυφή του κόσμου. Μετέτρεψε τον Mark Zuckerberg σε μια θρυλική φιγούρα και κατέστησε το casual ντύσιμό του σε ένα είδος μόδας της βιομηχανίας της τεχνολογίας. Σήμερα το Facebook αξίζει 364 δισεκατομμύρια δολάρια, με πάνω από 1,71 δισεκατομμύρια ανθρώπους να χρησιμοποιούν το κοινωνικό αυτό δίκτυο κάθε μήνα.

Δείτε παρακάτω την ιστορία πίσω από την εντυπωσιακή ανάπτυξη του Facebook, από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι σήμερα.

Το Facebook ξεκίνησε από τον κοιτώνα Kirkland House του Harvard, το ίδιο δωμάτιο που έζησε ο σεναριογράφος και ηθοποιός Wallace Shawn κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

Το 2003 ο δευτεροετής φοιτητής του Harvard, Mark Zuckerberg, θα χτίσει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται “Face Mash”. Ήταν μια εφαρμογή Hot ή Not-style που χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες των συμμαθητών του που πήρε από τα αρχεία ταυτότητας του νοσοκομείου της σχολικής διοίκησης. Πήρε 22.000 προβολές από 450 άτομα τις πρώτες 4 ώρες. Λίγες μέρες αργότερα, το Harvard διέταξε τη διακοπή του, αναφέροντας τις ανησυχίες περί πνευματικών δικαιωμάτων και ασφάλειας.

Ο Zuckerberg αντιμετώπισε πειθαρχικές πράξεις από το Harvard, αλλά του δόθηκε η άδεια να παραμείνει στο σχολείο. Επίσημα, ξεκίνησε το “TheFacebook” στις 4 Φεβρουαρίου 2004.

Έξι ημέρες μετά την έναρξη, τρεις τελειόφοιτοι του Harvard (τα αδέρφια Cameron και Tyler Winklevoss και ο Divya Narendra) ισχυρίστηκαν ότι είχαν κάνει συμφωνία με τον Zuckerberg, όπου θα δημιουργούσε έναν ιστότοπο γι ‘αυτούς ο οποίος θα ονομαζόταν HarvardConnection.com. Υποστήριξαν ότι τους εγκατέλειψε και χρησιμοποίησε ιδέες για τη δημιουργία του Facebook.

Μέσα σε ένα μήνα, οι μισοί μαθητές του Harvard ήταν μέλη του Thefacebook. Μέχρι τον Μάρτιο του 2004, επεκτάθηκε στα πανεπιστήμια του Yale, Columbia και Stanford. Ο Zuckerberg έκανε τους Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Chris Hughes συνιδρυτές για να βοηθήσουν στη διαχείριση του και να συνεχίσουν να κατασκευάζουν το site ώστε να γίνει μια επιχείρηση.

Το πρώτο κομμάτι διαφημίσεων του Facebook ξεκίνησε μόλις λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του και από εκεί φάνηκε η εκπληκτική πρόωρη ανάπτυξη του site, αλλά και η περιορισμένη λειτουργικότητά του.

Σε αυτό το σημείο, το Facebook εξακολουθούσε να “εκπέμπει” από το δωμάτιό του Zuckerberg, αλλά αποφάσισε να κάνει τα πράγματα πιο σοβαρά. Ο Zuckerberg έφυγε από το Χάρβαρντ το 2004, όπως και είχε κάνει και ο Bill Gates χρόνια πριν.

Στα μέσα του 2004, ο Zuckerberg προσέλαβε τον συνιδρυτή του Napster, Sean Parker, ως τον πρώτο πρόεδρο της εταιρείας.

Τον Ιούνιο του 2004 το Facebook μετακόμισε στο Palo Alto της California σε ένα μικροσκοπικό γραφείο στο κέντρο της πόλης. Mέχρι τότε, η εταιρεία δεν θεωρείτο μια σοβαρή startup.

Αυτό το γραφείο, ακριβώς στο κέντρο του Palo Alto, ήταν απίστευτα λιτό.

Ο Mark Zuckerberg συχνά ήταν στο γραφείο με σορτς, ξυπόλητος και με μια μπύρα στο χέρι.

Πραγματικά λάτρευαν τη μπύρα. Εδώ είναι ο Andrew McCollum με μια φίλη του, ενώ ένα από τα μέλη της ομάδας που έκανε το σχετικό ντοκιμαντέρ απολαμβάνει μια μπύρα από τα “βαρέλια” του Facebook.

Το γραφείο αυτό ήταν, επίσης, γνωστό για τα γκράφιτι που είχε στους τοίχους του.

Τον ίδιο μήνα που μετακόμισε σε αυτά τα γραφεία, το Facebook πήρε την πρώτη εξωτερική χρηματοδότησή του με τη μορφή επένδυσης 500.000 δολαρίων, από το φημισμένο πρώην στέλεχος του PayPal, Peter Thiel.

Από αυτό το σημείο κι έπειτα, το Facebook ξεκίνησε την ταχεία άνοδό του. Τον Μάιο του 2005 το Facebook συγκέντρωσε χρηματοδότηση ύψους 13,7 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το 2006 δημιούργησε το εικονικό και πρωτοποριακό Feed Feed, το οποίο έδωσε στους ανθρώπους μια ροή πραγματικού χρόνου από ό,τι κάνουν οι φίλοι τους.

Στα τέλη του 2007, ο Zuckerberg συναντήθηκε με ένα στέλεχος της Google, την Sheryl Sandberg, σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι. Ο Zuckerberg αποφάσισε ότι το Facebook χρειαζόταν έναν επικεφαλής λειτουργό και κατάφερε να την πείσει να πάρει τη θέση στις αρχές του 2008.

 

Το Facebook αναπτυσσόταν ήδη γρήγορα, αλλά η άνοδος του smartphone έφερε μαζί του πολύ περισσότερους χρήστες. Το 2009, το Facebook μεταφέρθηκε σε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο γραφείο του Palo Alto. Στα τέλη του 2010, έπληξε τρισεκατομμύρια προβολές σελίδων το μήνα.

Το 2011, το Facebook μεταφέρθηκε σε μια εταιρική πανεπιστημιούπολη.

Το Facebook oνόμασε ακόμη και την κύρια οδό της πανεπιστημιούπολης ως “Hacker Way”, αναφερόμενo στην περίφημη φιλοσοφία του Zuckerberg: “Move Fast and Break Things”.

Το Facebook είχε, επίσης, εδραιωθεί ως σημαντική πολιτική δύναμη σε αυτό το σημείο. Αυτό ήταν εμφανές στην αιγυπτιακή εξέγερση του Φεβρουαρίου του 2011, η οποία διοργανώθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος ο Zuckerberg είχε εμπλακεί περισσότερο στην πολιτική με τα χρόνια και είχε μιλήσει σε παγκόσμιους ηγέτες για τη διάδοση της πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο.

Το Facebook είναι από καιρό υποστηρικτής της ισότητας των δύο φύλων και των ίσων δικαιωμάτων.

Το κοινωνικό δίκτυο έγινε ασταμάτητο. Είχε αρχική δημόσια προσφορά ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον Μάιο του 2012.

Από το ίδιο έτος, οι υπάλληλοι του Facebook έλαβαν το θρυλικό “Little Red Book”, ένα βιβλίο με συνθήματα προπαγάνδας για να βεβαιωθούν ότι οι εργαζόμενοι της αναπτυσσόμενης εταιρείας ήταν όλοι στην ίδια πλευρά.

Την επομένη της δημόσιας εγγραφής, ο Zuckerberg βρήκε τον χρόνο να παντρευτεί την επί πολλά χρόνια κοπέλα του, Priscilla Chan, την οποία γνώρισε ενώ ήταν ακόμα φοιτητής του Harvard.

Το Facebook είναι πάντα επιφυλακτικό για τις startup εταιρείες που μπορεί να απειλήσουν τη δύναμή του. Έτσι, στην πορεία περιόρισε κάποιες starups, συμπεριλαμβανομένου του Instagram, το οποίο αγόρασε για 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2012 και τώρα έχει πάνω από 400 εκατομμύρια χρήστες…

…την εταιρεία εικονικής πραγματικότητας Oculus, που αγόρασε τον Μάρτιο του 2014 για 2 δισεκατομμύρια δολάρια…

…και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας WhatsApp, για την οποία το Facebook κατέβαλε το τεράστιο ποσό των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον Φεβρουάριο του 2014.

Μέχρι τη στιγμή που το Facebook έκλεισε τα 10 χρόνια, στις 3 Φεβρουαρίου 2014, πάνω από 1,23 δισεκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονταν το κοινωνικό δίκτυο κάθε μήνα – ένα δισεκατομμύριο από αυτούς στις κινητές συσκευές τους.

Το Facebook συνέχισε να αναπτύσσεται και το 2106 άνοιξε μια νέα πανεπιστημιούπολη, που σχεδιάστηκε από τον θρυλικό αρχιτέκτονα Frank Gehry, για να υποστηρίξει πάνω από 2.800 υπαλλήλους.

Η εταιρεία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να τροφοδοτείται από την αποστολή του Zuckerberg να συνδέει όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι δείχνουν τα γραφεία των Zuckerberg και Einstein για τον τρόπο σκέψης τους;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πρόστιμο €3.500 λόγω του Facebook – Τι να προσέξετε

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιδού οι 9 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο της τεχνολογίας