Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Στο κόκκινο η Wall Street ελέω Τραμπ – Κατακόρυφη πτώση για τον Dow Jones

Χρηματιστής πιάνει το κεφάλι το μπροστά σε πίνακα με μετοχές σε πτώση

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε τη συνεδρίαση της Τετάρτης η Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να αντιδρούν έντονα στις πολιτικές αναταραχές που προκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας περί διάλυσης της κυβέρνησης και με τους επενδυτές να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αγωνιώντας για το τι θα ακολουθήσει.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones διολίσθησε 87,8 μονάδες (-0.40)% κλείνοντας στις 21.812,09 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 8,47 μονάδες (-0,35%) τερματίζοντας στις 2.444,04 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,30% και έκλεισε τη συνεδρίαση στις 6.278,41 μονάδες.

Τις νέες αμφιβολίες σχετικά με την πολιτική που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά και ανησυχίες για το μέλλον του εμπορίου στις ΗΠΑ, πυροδότησε η χθεσινή του ομιλία στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Πέρα από τις προειδοποιήσεις του για ενδεχόμενο τερματισμό της εμπορικής συμφωνίας της NAFTA, ο Τραμπ δεσμεύθηκε για την οικοδόμηση του περιβόητου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, η οποία θα γίνει ακόμη και αν χρειαστεί -όπως είπε- να βάλει «λουκέτο» στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η Wall Street αναμένει και το συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών του Τζάκσον Χολ, το οποίο ξεκινάει αύριο, με το ενδιαφέρον να κορυφώνεται την Παρασκευή (25/8), οπότε και θα μιλήσουν η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, αλλά και ο Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το συνέδριο λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή για την αμερικανική Federal Reserve, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αλλά και για την ΕΚΤ, η οποία φαίνεται να δρομολογεί μέσα στο Φθινόπωρο τη συζήτηση για το μέλλον του QE.

Η κίνηση στην Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν -στην πλειονότητά τους- τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω του αρνητικού κλίματος στα ταμπλό και των πιέσεων από τον κλάδο των ΜΜΕ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,5%, με τις μετοχές των ΜΜΕ να γνωρίζουν τις χειρότερες επιδόσεις της ημέρας, σημειώνοντας πτώση άνω του 2,5%. Αποθαρρυντικά για το επενδυτικό αίσθημα λειτούργησε η είδηση της υποβάθμισης των προβλέψεων για τις πωλήσεις, στην οποία προέβη η WPP. Η μετοχή της εταιρείας «φλέρταρε» με τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων 19 ετών, αφού κατέγραψε «βουτιά» 11%.

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,03%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,21% και ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,41%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,43%, ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε 0,72% χαμηλότερα και ο πορτογαλικός PSI 20 υποχώρησε κατά 0,35%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε συναλλακτική «άπνοια» το ΧΑ: Απελπιστικά χαμηλά ο τζίρος