Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Με ΣΔΙΤ 2 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Φυλή και Σχιστό, προϋπολογισμού περίπου 400 εκατ. ευρώ

Νίκος Παπαθανάσης - Γιώργος Πατούλης

Νίκος Παπαθανάσης - Γιώργος Πατούλης

Δύο Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) για την εξυπηρέτηση του Κεντρικού Τομέα και του Πειραιά δρομολογεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την κυβέρνηση και με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Η μια, αυτή του Κεντρικού Τομέα (που μάλλον θα εξυπηρετεί και τον Δυτικό) θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Φυλής και η δεύτερη της περιφερειακής ενότητας Πειραιά στο Σχιστό.

Οι φάκελοι για τα δυο αυτά έργα έχουν κατατεθεί από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται άμεσα να εγκριθούν από την διυπουργική επιτροπή για τα ΣΔΙΤ.

Ο στόχος είναι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, τα έργα να έχουν εκκινήσει έως το τέλος του 2021 και να λειτουργούν το 2025, κάτι πάντως εξαιρετικά αισιόδοξο, για το μέγεθος των έργων, αλλά και το γεγονός ότι θα πρέπει να προηγηθεί, με τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο ΣΔΙΤ ιδιώτες, ο αποκαλούμενος ανταγωνιστικός διάλογος που θα διαμορφώσει τα τελικά χαρακτηριστικά του έργου.

Περιττό ίσως να υπενθυμίσουμε ότι ο σχεδιασμός για τις ΜΕΑ που πρέπει να γίνουν στην Αττική καθώς το υφιστάμενο σύστημα (η σημερινή Φυλή) βρίσκεται στα όριά του διαρκεί πάνω από 15ετία…

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική προβλέπεται ακόμα μια ΜΕΑ, μικρότερου μεγέθους στο Γραμματικό η οποία θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο.

Για τα 3 προαναφερόμενα έργα η Περιφέρεια Αττικής θα συνεισφέρει (με χρήση και πόρων του ΕΣΠΑ) το συνολικά 250 εκατ. ευρώ.

Με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης και των περιφερειών το επόμενο διάστημα θα πρέπει να προκηρυχθούν ΜΕΑ με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ σε Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, δύο σε Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και τη Σητεία (άμεσα) και άλλες πόλεις. Μένει να δούμε κατά πόσο θα τηρηθεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Στο μεταξύ το υπουργείο Περιβάλλοντος για να διευκολύνει τους διαγωνισμούς που αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση υπόδειγμα τευχών διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων έργων με αξιολόγηση μελέτης (άρθρο 50 του ν. 4412/2016) και με κριτήριο ανάθεσης τη βέλτιστη σχέση ποιότητας – τιμής.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως 09/11/2020 και το κείμενο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση