Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Κλινικές μελέτες: Πώς χάνονται εκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας

κλινικέςμελέτες

Αβεβαιότητα και απογοήτευση επικρατεί στη φαρμακευτική αγορά μετά τα μέτρα, που έλαβε η κυβέρνηση για την αποζημίωση των νέων, καινοτόμων φαρμάκων. Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις συνέπειες, που αυτά θα έχουν αφενός στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις νέες θεραπείες, αφετέρου στην απασχόληση στον κλάδο και τις επενδύσεις σε τομείς, όπως οι κλινικές μελέτες.

Παρά τις εξαγγελίες, η Ελλάδα παραμένει ουραγός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις κλινικές μελέτες, ενώ στην Ευρώπη κάθε χρόνο επενδύονται περισσότερα από 30 δις ευρώ, η χώρα μας μετά βίας απορροφά 80 εκατ. – ποσό το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι τριπλάσιο!

Πολλές διεθνείς μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι υπάρχουν μεγάλα, δυνητικά οφέλη από την ανάπτυξη των κλινικών μελετών στα νοσοκομεία. Τα οφέλη αυτά αφορούν:

Τα τελευταία χρόνια, η Πολιτεία δείχνει επιτέλους να έχει αντιληφθεί πώς η προώθηση της κλινικής έρευνας στη χώρα μπορεί να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ασθενείς, για το σύστημα υγείας και την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στο να ανακοπεί το κύμα φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια αύξηση 100 εκατ. ευρώ σε κλινικές μελέτες σημαίνει 220 εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία και 4.300 θέσεις εργασίας Ελλήνων επιστημόνων (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ).

Παρά το γεγονός ότι σε θεσμικό επίπεδο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, στην πράξη εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά γραφειοκρατικά εμπόδια και διοικητικές στρεβλώσεις. Ακόμη, ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη διενέργεια κλινικών μελετών τον ΕΟΠΥΥ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο επενδύονται περίπου 130 δις δολάρια στην Έρευνα και Ανάπτυξη από τις διεθνείς, βιοφαρμακευτικές εταιρείες και από αυτά περίπου 70 δις δολ. αφορούν στην κλινική έρευνα. Αυτά αφορούν ετησίως περίπου 10.000 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, ενώ ο συνολικός αριθμός των μελετών, που βρίσκονται σε εξέλιξη εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 350.000.

Το Μάιο του 2014 δημοσιεύτηκε ένας νέος Κανονισμός για τις κλινικές μελέτες, ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί το 2018. Σκοπός του είναι η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της φαρμακευτικής έρευνας με τη διεξαγωγή των κλινικών δοκιμών στην Ε.Ε.

Με στόχο να αναδείξει για μία ακόμη φορά τα οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την εθνική οικονομία μαζί με λύσεις και προτάσεις για να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα εμπόδια στην υλοποίηση κλινικών μελετών στη χώρα μας, πραγματοποιείται για 6η συνεχή χρονιά το Clinical Research Conference (http://clinical.ethosevents.eu). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιατρικός τουρισμός: Σημαντικό κομμάτι από την πίτα των 40 δισ. διεκδικεί η Ελλάδα
 
  
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Γιαννόπουλος: Νέο θεσμικό πλαίσιο για την τιμολόγηση και ανατιμολόγηση φαρμάκων
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κραυγή αγωνίας από τις εταιρείες έρευνας στο φάρμακο: Το υπ. Υγείας απειλεί την καινοτομία