Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Υδροπλάνα: Όλο το νέο σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια- Σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μπει σε διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια, το οποίο έχοντας ενσωματώσει σημαντικές τροποποιήσεις από την εκδοχή της προηγούμενης κυβέρνησης, εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα  τα σχέδια των εταιρειών και να αρχίσουν να πετούν από αυτή τη σεζόν τα υδροπλάνα.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θεσμοθετεί υδατοδρόμια και σε λίμνες, επαναφέρει τη δυνατότητα στους ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν σε υδατοδρόμια απεγκλωβίζεται από τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που μέχρι σήμερα δυσχεραίνουν τη διαδικασία αδειοδότησης, διευκολύνει την εκπαίδευση και , ενώ δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν υδατοδρόμια τα ξενοδοχεία που έχουν δικές τους μαρίνες, όπως και τα ιδιωτικά λιμάνια και οι ιδιωτικές μαρίνες. Οι αλλαγές αυτές είναι σημαντικές γιατί δημιουργούν ευκαιρίες για μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις και σε υδατοδρόμια και όχι μόνο σε υδροπλάνα ενώ απλουστεύει και επομένως επισπεύδει τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, με σημαντικές αλλαγές όπως στον αριθμό των ατόμων της Επιτροπής επιθεώρησης από 9 σε 4 ώστε να γίνονται γρηγορότερα.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ο νέος νόμος προβλέπει:

Προχωρούν οι αδιεοδοτήσεις

Σύμφωνα με την πορεία των αδειοδοτήσεων, το καλοκαίρι του 2020 αναμένεται να λειτουργούν τα εξής υδατοδρόμια, τα οποία θα ανήκουν στα λιμενικά ταμεία:

Αιγαίο: 8  υδατοδρόμια στα νησιά Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μήλο και Αμοργό,

Ιόνιο: 5+3 Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο και Μεγανήσι και Κέρκυρα Παξοί και Πάτρα

Εύβοια: Κύμη, Κάρυστος, Αιδηψός, Χαλκίδα

Σποράδες: Σκόπελος, Αλόννησος, Σκύρος, Βόλος

Λουτράκι, Πάτμος, Τήνος, Ελευσίνα, Αμφιλοχία, Σητεία, Καλαμάτα, Καμμένα Βούρλα, Βόλος

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δηλαδή. μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να είναι έτοιμα περίπου 30 υδατοδρόμια που θα έχουν κατασκευαστεί και θα είναι έτοιμα προς λειτουργία φέτος, και την εποχή αυτή οι εταιρείες υδροπλάνων διαμορφώνουν τα business plan και τις μελέτες βιωσιμότητας ώστε να επιλέξουν σε ποιες περιοχές θα ξεκινήσουν δρομολόγια. Από τη στιγμή που τα υδατοδρόμια θα είναι έτοιμα, οι εταιρείες υδροπλάνων θα επιλέγουν τα δρομολόγια και τις πτήσεις τους με βάσει κριτήρια αποδοτικότητας και βιωσιμότητας.