Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Η επόμενη μέρα για Νηρέα- Σελόντα – Τι προβληματίζει το νέο επενδυτή

Νηρέας Σελόντα ιχθυοκαλιέργιες

Με τη συμφωνίας πώλησης του Νηρέα και της Σελόντα να έχει «κλειδώσει», τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη μέρα και στο σχέδιο ανασυγκρότησης που θα εφαρμόσει ο νέος επενδυτής. Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν πως το αμερικάνικο fund Amerra που επικράτησε στο διαγωνισμό, είναι έτοιμο αμέσως μόλις αναλάβει τα ηνία να ξεκινήσει την εφαρμογή του επενδυτικού του πλάνου, που θα φέρει ξανά τις δυο εταιρείες στην κορυφή της παγκόσμιας ιχθυοκαλλιέργειας.

Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων, κατάφερε να εκθρονίσει την Ελλάδα από την πρώτη θέση και να συνεχίζει με την βοήθεια και έμπρακτη στήριξη του τουρκικού κράτους, μέσα από επιδοτήσεις να κερδίζει έδαφος στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της Amerra φέρεται να περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, η οποία έχει μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αδυναμίας των προηγούμενων μετόχων να διαθέσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Το ύψος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν δεν έχει ακόμη επακριβώς καθοριστεί.

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον νέο επενδυτή επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να φεισθεί χρημάτων και πως θα δαπανήσει όσα χρειάζεται για να επαναφέρει τις δυο εταιρείες στην κορυφή. Υπογραμμίζουν μάλιστα πως στην προσπάθεια αυτή έχει την στήριξη της επενδυτικής εταιρείας Mubadala Investment Company του Αμπού Ντάμπι, η οποία είναι τοποθετημένη μετοχικά στην Ανδρομέδα, μια από τις εταιρείες που ελέγχει η Amerra.

Η Mubadala Investment Company, διαθέτει συνδυασμένο χαρτοφυλάκιο ύψους 126 δισ. δολαρίων, και έχει επενδύσει ήδη πάνω από 10 δισ. Ευρώ σε κλάδους όπως ο πετρελαϊκός, οι υποδομές, η τεχνολογία, η αεροναυπηγική, η εξόρυξη μετάλλων, η ανάπτυξη ακινήτων.

Χρηματιστήριο

Σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια της Amerra περιλαμβάνεται και η έξοδος από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η κίνηση αυτή, αναμένεται να προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των δυο εταιρειών και τοποθετείται χρονικά την επόμενη χρονιά.

Αυτό, ωστόσο, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μεταφορά της έδρας των δυο εταιρειών ή του ενοποιημένου ομίλου στο εξωτερικό, όπως έπραξαν άλλοι στα χρόνια της βαθιάς ύφεσης. «Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η έδρα…», λένε πηγές με γνώση της υπόθεσης, για να προσθέσουν πως η παραγωγή στην Ελλάδα είναι αυτή που δίνει προστιθέμενη αξία στο συγκεκριμένο προϊόν.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ακόμη πως οι εργαζόμενοι των δυο εταιρειών δεν πρέπει να ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας, αφού πρόθεση της Amerra είναι να αναπτύξει τις εταιρείες, και όχι να τις συρρικνώσει.

Σελόντα

Η μεγάλη ανησυχία

Μοναδική πηγή ανησυχίας τη δεδομένη στιγμή, η οποία απασχολεί έντονα τον νέο επενδυτή δεν είναι άλλη από την κατάσταση που θα παραλάβει τις δυο εταιρείες όταν ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταβίβαση.

Αυτό υπολογίζεται πως θα γίνει προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, αφού μετά την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (SPA), η οποία αναμένεται μέχρι τα τέλη Απριλίου απομένει και η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα πάρει άλλους έξι μήνες.

Παρότι υπάρχει δέσμευση ότι θα γίνει καταμέτρηση του ιχθυοπληθυσμού και επανεκτίμηση της οικονομικής κατάστασης, κύκλοι που γνωρίζουν την υπόθεση επισημαίνουν πως υπάρχει προβληματισμός για την διαχείριση που θα γίνει μέχρι τότε και κυρίως η πολιτική που θα ακολουθηθεί όσον αφορά στις τιμές πώλησης των ιχθυηρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Κλείδωσε» ο επενδυτής για Νηρέα και Σελόντα – Χωρίς «κούρεμα» τα δάνεια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νηρέας – Σελόντα: Ένας διαγωνισμός με εθνικές διαστάσεις – Το στοίχημα της «επόμενης μέρας»