Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Fasanara Capital: Οι αγορές βρίσκονται λίγο πριν το χάος

Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις αναλυτών και εταιριών funds ότι έρχεται διόρθωση στις αγορές. Οι αγορές βρίσκονται λίγο πριν το χάος υποστηρίζει η Fasanara Capital, μια βρετανο-αμερικανική εταιρία asset management με έντονη δραστηριότητα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.  Σύμφωνα με την Fasanara Capital, η οποία έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι πλησιάζουμε στο σημείο μηδέν και ότι οι αγορές θα δεχθούν ένα ισχυρό χτύπημα – σοκ. Με βάση την ανάλυση της Fasanara Capital υπάρχουν 4 στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το διεθνές χρηματιστηριακό σύστημα βρίσκεται στα όρια κραχ και ότι σύντομα θα επέλθει κατάρρευση των μετοχικών αξιών. Ποιο είναι το σημείο καμπής όμως; Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αγορών είναι ότι οι αποτιμήσεις είναι υπερβολικές παντού, το κρατικό και ιδιωτικό χρέος έχει εκτιναχθεί, οι ταμειακές ροές διεθνώς – και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις – είναι σε ιστορικά χαμηλά.

Αποτίμηση μετοχών και ομολόγων: Ακραίες φούσκες έχουν δημιουργηθεί

Αρκετά ευρωπαϊκά κρατικά χρεόγραφα με ονομαστική πιστοληπτική διαβάθμιση BBB έχουν αρνητικές αποδόσεις ενώ η ίδια εικόνα υπάρχει και στα ομόλογα εταιριών.  Τον Νοέμβριο του 2017, η Veolia εξέδωσε επιτυχώς τριετές ομόλογο σε ευρώ με αρνητική απόδοση -0,026%, πρώτη φορά για έναν εκδότη με πιστοληπτική διαβάθμιση BBB. Τον Ιανουάριο του 2018,   η  Auchan βαθμολογήθηκε με BBB+, και εξέδωσε ένα τίτλο κυμαινόμενου επιτοκίου διάρκειας 2 ετών, με απόδοση -0,29%, που σήμερα διαπραγματεύεται σε -0,28%. Τα ομόλογα της Anglo American λήξης 2020 (πιστοληπτικής διαβάθμισης BBB), που διαπραγματεύεται σήμερα στα 0,14% είχε φθάσει στο 14% μόλις πριν από δύο χρόνια. Το 2ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα σχεδόν 1% χαμηλότερα από τα 2ετή αμερικανικά ομόλογα. Η Ελλάδα βαθμολογείται B- από την Fitch και οι ΗΠΑ βαθμολογούνται AAA από τον ίδιο οργανισμό πιστοληπτικής διαβάθμισης.

 

Καρλ Πάβλοβιτς Μπριουλόφ (Karl Pavlovich Bryullov ή Briullov) «Η τελευταία ημέρα της Πομπηίας» (1830 -1833)