Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Επιστροφή στην κερδοφορία για την Άκτωρ το 2021 επιδιώκει η διοίκηση της Ελλάκτωρ

Αναστάσης και Δημήτρης Καλλιτσάντσης

Με προτεραιότητα τις κινήσεις για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους η διοίκηση της Ελλάκτωρ επιδιώκει την επιστροφή της θυγατρικής Άκτωρ στην κερδοφορία το 2021.

Όπως είπε η διοίκηση του ομίλου στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα τριμήνου αυτό θα γίνει με τη σταδιακή ολοκλήρωση σειράς έργων και παράλληλα με ενέργειες όπως είναι η δημιουργία ενιαίου τμήματος προμηθειών ώστε να ελέγχονται κεντρικά καλύτερα οι δαπάνες.

Προς την ίδια κατεύθυνση έχουν διακοπεί ζημιογόνες δραστηριότητες – έργα, όπως τα φωτοβολταϊκά της Αυστραλίας και πωλούνται περιουσιακά στοιχεία που δεν αποτελούν τμήμα της κύριας δραστηριότητας της Ελλάκτωρ, όπως η πώληση του 5% που κατείχε η Άκτωρ στην Ελληνικός Χρυσός έναντι 7 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα στο μέτωπο της ενίσχυσης της ρευστότητας, η Ελλάκτωρ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και διεκδικεί απαιτήσεις ύψους 29 εκατ. ευρώ, οι οποίες σχετίζονται με τη δραστηριότητά της στη Ρουμανία.

Στόχος επίσης είναι η Άκτωρ (για την οποία ανακοινώνεται ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της τάξεως των 2 δις. ευρώ) να μην έχει την ανάγκη άντλησης κεφαλαίων από την μητρική. Κατά το πρώτο τρίμηνο η Άκτωρ έλαβε από τον όμιλο χρηματοδότηση 60 εκατ. ευρώ, από τα οποία 25 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε αναγκαίες καταβολές για τις ζημιές λόγω των φωτοβολταϊκών έργων στην Αυστραλία.

Η Άκτωρ θα χρειαστεί να πληρώσει ακόμη 25 εκατ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς, προκειμένου να διακοπεί η εν λόγω ζημιογόνος δραστηριότητα, που προκάλεσε συνολικές ζημιές ύψους 100 εκατ. ευρώ. Όπως ειπώθηκε χθες η προσπάθεια αποδίδει. Τον Απρίλιο δεν απαιτήθηκε η οικονομική ενίσχυση της θυγατρικής από τον όμιλο.