Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Κ. Χατζηδάκης για Eldorado: «Δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία με κάθε κόστος»

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας

Σε συζητήσεις με τον καναδικό όμιλο Eldorado Gold για τη διασφάλιση υψηλότερων δικαιωμάτων εκμετάλλευσης από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, όπως και νέων θέσεων εργασίας, βρίσκεται η κυβέρνηση.

H Eldorado Gold διαθέτει δύο μεταλλεία σε λειτουργία και δύο έργα στη φάση της ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα, με τη σχεδιαζόμενη επένδυση στην Ελλάδα να είναι από τις μεγαλύτερες στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, τα έργα είχαν βαλτώσει λόγω καθυστερήσεων στην αδειοδότηση και περιβαλλοντικών θεμάτων.

Για τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όμως, αποτελούν έργα ορόσημο στη μάχη για αύξηση των ξένων επενδύσεων με στόχο την περαιτέρω τόνωση ανάπτυξης. Νωρίτερα, εξάλλου, τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση προχώρησε στη χορήγηση εκκρεμών αδειοδοτήσεων.

“Θέλουμε να προχωρήσουμε με μία σύμβαση, η οποία, από τη μία πλευρά, θα στέλνει ένα φιλοεπιχειρηματικό μήνυμα και από την άλλη πλευρά, θα διασφαλίζει περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερα δικαιώματα εκμετάλλευσης και την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής σε συμφωνία με τα ευρωπαϊκά πρότυπα”, δήλωσε ο υπουργός, κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο Reuters.

«Υπάρχουν διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή. Έχουμε πει στην Eldorado Gold ότι δεν θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να επιβραδυνθούν, αλλά αυτό εξαρτάται από τις προτάσεις που θα παρουσιάσει η εταιρεία. Δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία, με κάθε κόστος», είπε ο υπουργός.

Σημειώνεται πως σημείο τριβής μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Eldorado Gold υπήρξε το σχέδιο της εταιρείας να κατασκευάζει εργοστάσιο επεξεργασίας για το μετάλλευμα που εξορύσσεται στις Σκουριές. Η τότε κυβέρνηση είχε πει ότι το επενδυτικό σχέδιο της Eldorado Gold ήταν ανεπαρκές.

Υπενθυμίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τη σύμβαση ώστε, ενδεχομένως, να συμπεριλάβει μία νέα επένδυση από την Eldorado στην Ελλάδα.