Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Energean: Εξαγορές αξίας €685 εκατ. το 2020, στα 1 δισ. βαρέλια τα αποθέματα- Μπαίνει σε εποχή αποδόσεων

Ρήγας Energean

Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος Energean

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η Energean κατάφερε να αποκτήσει το υπόλοιπο 30% που δεν είχε, στη θυγατρική της Energean Israel από τη Kerogen Investments, θυγατρική της Energean   Kerogen Capital, για το ποσό των  (έως) 405 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας μια ακόμη μεγαλύτερη επένδυση από την απόκτηση της Edison  E&P, που ολοκλήρωσε πριν λίγες εβδομάδες.

Συνολικά το 2020 αποτέλεσε για την εταιρεία έτος επέκτασης, επενδύοντας σε εξαγορές 685 εκατ. ευρώ και αυξάνοντας τα αποθέματά της στα 1 δισ. βαρέλια ισοδύναμα πετρελαίου από τα οποία το 74% είναι φυσικό αέριο.

Μετά τη μεγέθυνσή της, σήμερα η εταιρεία  βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο μετάβασης και σύντομα αυτά τα αποθέματα,  θα μετατραπούν σε μακροπρόθεσμες ταμειακές ροές που θα στηρίξουν το μεσοπρόθεσμο στόχο  της για αποδόσεις και επιστροφής  ενός ουσιαστικού και  βιώσιμου μερίσματος στους μετόχους της.

Τα 100 εκατ. έγιναν 1,3 δισ. σε 3 χρόνια

Σημειώνεται ότι το τίμημα για την Edison  E&P διαμορφώθηκε στα 285 εκατ. ευρώ τελικά, σημαντικά μειωμένο σημαντικά από την αρχική συμφωνία του  Ιουνίου 2019, ενώ αντίθετα το 30% της Energen Israel το απέκτησε χθες από την Kerogen σε πολλαπλάσια αξία  από αυτή που είχε πριν μερικά χρόνια.

Πλέον η Energean συμμετέχει με  100% στην πολύτιμη θυγατρική της στο Ισραήλ και αυτό θα της επιτρέψει  να ελέγχει πλήρως την κεφαλαιακή της δομή και   μεγιστοποιεί τη συνολική απόδοσή της.

Υπενθυμίζεται ότι όταν το 2017 η Energean αποφάσισε  να επενδύσει στο Ισραήλ, η αποτίμηση της θυγατρικής της Energean Israel Limited ήταν 100 εκατ. ευρώ. Τότε το επενδυτικό κεφάλαιο Kerogen με 50 εκατ. ευρώ απέκτησε το 50%. Καθώς όμως τα δυνητικά κοιτάσματα επιβεβαιώνονταν και ανακαλύπτονταν και άλλα εξαιρετικής σημασίας, η αξία της εταιρείας μεγάλωνε. Το 2018 η Energean πήρε το  20% που είχε η Kerogen έναντι 80 εκατ. ευρώ ( 4 φορές πάνω σε ένα χρόνο) και τώρα, το 2020 απέκτησε το υπόλοιπο 30% έναντι 400 εκατ. ευρώ (13 φορές πάνω από το 2017).

Μάλιστα η αποτίμηση της Energean Israel  έγινε με discount 43%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Energean, γεγονός που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες υπεραξίες, ειδικά με δεδομένο ότι και νέα κοιτάσματα αναμένεται να επιβεβαιωθούν.

Ο Μαθιός Ρήγας Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, σχολίασε:

«Η απόκτηση του μεριδίου 30% αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία, δεδομένου ότι τα νέα περιουσιακά στοιχεία βελτιώνουν σημαντικά τις ταμειακές ροές της Energean, ενώ δεν δημιουργούνται πρόσθετα κόστη. Η κίνηση αυτή μας επιτρέπει να εδραιώσουμε τα συμφέροντά μας στο Ισραήλ και να δημιουργήσουμε περαιτέρω μακροπρόθεσμη αξία, αξιοποιώντας την αύξηση της παραγωγής και την ανοδική πορεία των κοιτασμάτων στο Ισραήλ υποστηρίζοντας το στόχο μας  να είμαστε ηγέτες μεταξύ των ευρωπαίων ανεξάρτητων παραγωγών.

Έχοντας ολοκληρώσει  την εξαγορά Edison, η Energean έχει πλέον αποθέματα περίπου 1 δισεκατομμυρίου βαρελιών
ισοδύναμο πετρελαίου, εκ των οποίων το 80% είναι φυσικό αέριο · και βρισκόμαστε τώρα σε ένα βασικό σημείο μετάβασης, στο οποίο αυτά τα αποθεματικά θα μετατραπούν σε μακροπρόθεσμες ταμειακές ροές που θα στηρίξουν τη μεσοπρόθεσμη φιλοδοξία μας πληρώνουμε ένα ουσιαστικό, βιώσιμο μέρισμα στους μετόχους μας.”

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση