Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ελληνικός Χρυσός: Έτσι διασφαλίζουμε τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου

George Burns Eldorado Gold Μπερνς

Τζορτζ Μπερνς, επικεφαλης Eldorado Gold

Η νέα, αναβαθμισμένη επενδυτική συμφωνία για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας έχει  εκσυγχρονιστεί και εναρμονιστεί με το επενδυτικό πλαίσιο που εφαρμόζεται σε άλλες Άμεσες Ξένες  Επενδύσεις στη χώρα μας, ώστε να είναι επωφελής η επένδυση τόσο για το Ελληνικό Δημόσιο, όσο  και για τον Επενδυτή, αναφέρουν πηγές της εταιρείας.

Σημειώνουν ότι κατοχυρώνει οφέλη για το δημόσιο σε βάθος 25ετίας, προσφέροντας αυξημένα φορολογικά  έσοδα για το κράτος, δημιουργώντας επιπλέον θέσεις εργασίας, υλοποιώντας επενδύσεις  τοπικής ανάπτυξης και διασφαλίζοντας σημαντικά χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου, ενσωματώνει διεθνείς βέλτιστες  πρακτικές και τεχνολογίες, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της  επένδυσης.

Ακολούθως πηγές της εταιρείας αναφέρονται διεξοδικά στην επόμενη μέρα της συμφωνίας:

Οι θέσεις εργασίας και το αναβαθμισμένο κοινωνικό αποτύπωμα 

Η διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου

Αύξηση των μεταλλευτικών τελών και αύξηση των κρατικών εσόδων

Διαμορφώνεται ένα σαφές και ρεαλιστικό πλαίσιο διακυβέρνησης για την υλοποίηση και την  παρακολούθηση των όρων της επενδυτικής συμφωνίας

Η δέσμευση της Εldorado Gold για την υλοποίηση της επένδυσης, το φορολογικό και κανονιστικό  πλαίσιο 

 

ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ

Η ανάπτυξη μεταλλουργίας ενεργός στόχος και δέσμευση

Η διαδικασία αξιολόγησης της νέας πρότασης για τη μεταλλουργία

Η μεταλλουργία στο ιστορικό πλαίσιο της απόκτησης των μεταλλείων από την Ελληνικός Χρυσός

Η μέθοδος της μεταλλουργίας και η παραγωγή συμπυκνωμάτων

Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη μελέτη της εταιρείας για τη μεταλλουργία

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Η εταιρεία από την πρώτη ημέρα της δραστηριοποίησής στα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχει ενεργήσει με βασικό γνώμονα τις αρχές της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής Λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό, και σε πλήρη  συμμόρφωση με τους όρους της ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/26.7.2011, έχει υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα  έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ελλάδα, καθαρίζοντας περισσότερα από 3 εκατ. τόνους  μεταλλευτικών καταλοίπων τα οποία επιβάρυναν την περιοχή για δεκαετίες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το νέο επενδυτικό σχέδιο που έχει υποβάλλει η εταιρεία περιλαμβάνει μια σειρά  ενεργειών και επενδύσεων που αξιοποιούν τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές και μειώνουν περαιτέρω το  περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης.

Περιβαλλοντικά οφέλη του νέου Επενδυτικού Σχεδίου που συνοδεύει τη σύμβαση

Διαχείριση Καταλοίπων με τη Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνολογία & Αναθεώρηση προς το βέλτιστο της  Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Συστηματικός περιβαλλοντικός έλεγχος

Πλήρης επαναπλήρωση ορυγμάτων

Σήραγγα Μαντέμ Λάκκου-Ολυμπιάδας

Υποδομή υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας ο Χώρος Απόθεσης Κοκκινόλακκα

Υπεύθυνη Διαχείριση εξορυκτικών στερεών και υγρών Αποβλήτων 

efficiency Συμβουλευτική και Τεχνική ΕΠΕ με βάση μία σειρά δοκιμών για τον χαρακτηρισμό του  αποβλήτου που εκτέλεσε το Εργαστήριο Μεταλλουργίας του ΕΜΠ σε αντιπροσωπευτικά δείγματα  που ελήφθησαν από την ENVECO AE σε συμφωνία με τα προβλεπόμενα πρότυπα. Ωστόσο, μέχρι  σήμερα εκκρεμεί η αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου χαρακτηρισμού των εξορυκτικών  αποβλήτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων

ετών.

 

Μέχρι σήμερα εκκρεμεί η αποσαφήνιση του περιβαλλοντικού όρου β2.β που θα διαχωρίζει την  ποιότητα επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων από αυτή των αποδεκτών, καθώς και ο καθορισμός  των ορίων διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.

Προστασία υδροφόρου ορίζοντα & κατανάλωση υδάτων

Ποιότητα ατμόσφαιρας και περιεκτικότητα σε αμιαντούχα υλικά

Περιβαλλοντική αποκατάσταση από παλαιά τέλματα

Διαφύλαξη του δάσους των Σκουριών

Αποκατάσταση της παραλίας Στρατωνίου

Υποτιθέμενες περιβαλλοντικές παραβάσεις