Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Διαγράφονται τα χρέη 150.000 ασφαλισμένων-Ποιους αφορά

Αχτσιόγλου μπλοκάκια

Έφη Αχτσιόγλου

Διαγραφή χρεών για περισσότερους από 150.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις φέρνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πρόκειται για οφειλές άνω των 3 δισ. ευρώ χιλιάδων μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και δημοσιογράφων, οι οποίοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, καθώς η ατομική οφειλή -μαζί με τις προσαυξήσεις ετών- σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιοι στο ΚΕΑΟ δεν έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν από πού προέρχεται η οφειλή, αλλά μόνο να απαιτήσουν την αποπληρωμή της. Οι οφειλές είχαν βεβαιωθεί πριν από τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για όσους ασφαλισμένους βρίσκονταν παράλληλα στα μητρώα δύο ή περισσότερων ταμείων για το ίδιο ή παρεμφερές αντικείμενο απασχόλησης.

Η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και αναφέρει ότι οι βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίες δημιουργούν εύλογη αμφιβολία υπαγωγής ή όχι σε καθεστώς παράλληλης ασφάλισης σε δύο ή περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία για το χρονικό διάστημα έως 31/12/16 δύναται να διαγραφούν και οι ασφαλισμένοι να απαλλαγούν -εφόσον είναι ήδη ασφαλισμένοι- από τις πρόσθετες εισφορές, αλλά και από τις επιβαρύνσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω παλαιότερων, δυσμενέστερων ερμηνειών νόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΦΚΑ: Πώς θα γίνει η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΤΕΕ: Ζητά «πάγωμα» των αναδρομικών εισφορών των μηχανικών από τον ΕΦΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαστές ΣτΕ: Αποδοκιμάζουν τις διαρροές στον Τύπο ενόψει της έκδοσης απόφασης για τον ΕΦΚΑ