Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΔΕΗ, Protergia, Elpedison και Ήρων οφείλουν 200 εκ. στους πολίτες. Με ζημιές οι 3 ιδιώτες.

ADMHE ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ Παναγιωτάκης

Εμμ. Παναγιωτάκης - Πρόεδρος ΔΕΗ

Την ώρα που οι τέσσερις μεγάλες εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας (κυρίως η ΔΕΗ και λιγότερο οι Protergia, Elpedison και Ήρων) οφείλουν στους ΄Ελληνες πολίτες 200 εκατομμύρια ευρώ από τον περίφημο μηχανισμό ευελιξίας, αρνητικές είναι οι εξελίξεις στο πεδίο των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιριών αυτών. Τα 200 εκατομμύρια ευρώ που οφείλουν οι εταιρίες στους πολίτες, αφορούν παλαιότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των τριών ιδιωτικών εταιριών ενέργειας με την ονομασία ”Μηχανισμός Ευελιξίας”. Δηλαδή οι τέσσερις εταιρίες έχουν χρεώσει λογαριασμούς στο παρελθόν, με το ποσό αυτό που όμως τώρα, μετά από αποφάσεις της Commission πρέπει να επιστραφούν.

Ευάγγελος Μυτιληναίος, ετών 61. Επικεφαλής Protergia
Ευάγγελος Μυτιληναίος, ετών 61. Επικεφαλής Protergia

Το μεγαλύτερο ποσό το οφείλει η ΔΕΗ (περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ) και το υπόλοιπο οι τρείς ιδιώτες.

Γιώργος Περιστέρης, ετών 61. Επικεφαλής HΡΩΝ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις καταστάσεις των ΕΛΠΕ, η Elpedison έγραψε καθαρές ζημιές 7 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο και 21 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, με μειωμένες πωλήσεις κατά 29%. Η καθαρή παραγωγή των μονάδων της εταιρείας μέχρι στιγμής το 2015 βρίσκεται στο -18% και θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν στο τρίτο τρίμηνο λόγω capital controls δεν περιορίζονταν οι εισαγωγές που υποκαταστάθηκαν κυρίως από την παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου.

Michel Piguet – Διευθύνων Σύμβουλος Elpedison

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς περίπου στα ίδια επίπεδα με ζημιές πέριξ των 20 εκατ. ευρώ θα κινηθούν οι οικονομικές επιδόσεις και των δύο άλλων ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, δηλαδή της Ήρων θυγατρικής της Τέρνα και της GdF Suez και της Protergia του ομίλου Μυτιληναίος. Δηλαδή και οι τρεις εταιρείες που διαθέτουν παραγωγικό δυναμικό άνω των 2500MW για τα οποία επενδύθηκαν 1,5 δισ. ευρώ, θα βρεθούν εκ νέου στο κόκκινο, όπως συνέβη και στο προηγούμενο τρίμηνο. 

Μιχάλης Παναγιωτάκης – Πρόεδρος ΔΕΗ