Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Fitch: Ρεκόρ υποβαθμίσεων το 2016. Ποιες οικονομίες κινδυνεύουν

Έτος ρεκόρ στις υποβαθμίσεις οικονομιών από τον διεθνή οίκο Fitch θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, το 2016. Μέχρι τώρα, και ενώ απομένουν ακόμη 3 μήνες μέχρι το τέλος της χρονιά, έχουν υποβαθμιστεί από τη γνωστή εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης 20 χώρες, νούμερο που σημειώθηκε όλο το 2011 και αποτελεί το μεγαλύτερο από το 1994 που η Fitch άρχισε να κρατά αρχεία.

Επιπλέον, ο αριθμός των χωρών με βαθμολογία “negative outlook” (αρνητικές προοπτικές), ξεπερνά εκείνες που έχουν βαθμολογηθεί με “positive outlook”, διεθνώς. Για παράδειγμα, στις ανεπτυγμένες αγορές, το Βέλγιο, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αρνητικές προοπτικές, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Fitch.

Σ’ ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την Τρίτη, ο επικεφαλής της Fitch υποστήριξε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως οι ευρωπαϊκές, εμφανίζουν αρνητική εικόνα του χρέους παρά το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, ο James McCormack υπογράμμισε ότι η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ στις Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Καναδά ήταν χαμηλότερη από το πραγματικό επιτόκιο, δημιουργώντας προβλήματα στην αποπληρωμή των χρεών. Την ίδια ώρα, οι Ιαπωνία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία έχουν πρωτογενή ελλείμματα (που ορίζεται ως το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο είναι η διαφορά μεταξύ των κρατικών εσόδων και των δαπανών μείον τις πληρωμές τόκων).

Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη περιλαμβάνονται η “κόπωση της πολιτικής λιτότητας”, ο ευρωσκεπτικισμός, τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης και η ανησυχία για την ασφάλεια των κρατών, τονίζει το στέλεχος της Fitch.

Στο μεταξύ, η Βρετανία αντιμετωπίζει μία πιο αδύναμη προοπτική ανάπτυξης και μία παρατεταμένη νομική και ρυθμιστική αβεβαιότητα μετά την απόφαση των πολιτών της να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το δημοψήφισμα του Ιουνίου. Ο Fitch υποβάθμισε την χώρα σε ΑΑ με αρνητική προοπτική από ΑΑ+, αμέσως μετά το δημοψήφισμα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε εκπονήσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης του Brexit“, αναφέρει ο Ed Parker, Επικεφαλής της Fitch σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές χωρών τις οποίες ο Fitch έχει αξιολογήσει με “negative outlook” περιλαμβάνονται η Ρωσία και η Τουρκία. Τον περασμένο μήνα προχώρησε σε αναθεώρηση των προοπτικών της Τουρκίας, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος. Η αξιολόγηση της χώρας θα επανεξεταστεί κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2017.

Ο Paul Gamble, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών του Fitch, επισήμανε ότι η οικονομία της Τουρκίας έχει δείξει ένα σημαντικό βαθμό ανθεκτικότητας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ωστόσο, πρόσθεσε, “είναι σαφές ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμες πιέσεις στον τομέα των δαπανών, οι οποίες προέρχονται από τις στρατιωτικές δαπάνες και τους πρόσφυγες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/gerry-wang-seaspan-hanjin-shipping-ine-lehman-brothers-tis-naftilias/73839