Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ο Φραγκιαδάκης βάζει στο παιχνίδι και τους μικρομέτοχους της Εθνικής

Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ επιδιώκει να αντλήσει η Εθνική τράπεζα από το εγχώριο επενδυτικό κοινό, ώστε να καλύψει μέρος των κεφαλαιακών αναγκών της, όπως ορίστηκε από το δυσμενές σενάριο της Ευρωπαικής Κεντρικής τράπεζας. Χθες, δόθηκε η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το Ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας προσφοράς, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου και να ολοκληρωθεί στις 2 Δεκεμβρίου.

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό, δεν υπάρχει ελάχιστο όριο εγγραφής (σ.σ. μπορεί να εγγραφεί κάποιος και για 1 μετοχή), ούτε ανώτατο, ενώ σε περίπτωση υπερκάλυψης θα υπάρξει αναλογική κατανομή.

Ο αριθμός των μετοχών, που θα κατανεμηθούν σε ειδικούς επενδυτές και ιδιώτες επενδυτές, θα προσδιοριστεί μετά τη λήξη της δημόσιας προσφοράς. Τουλάχιστον όμως το 10% των 1.000.000.000 νέων μετοχών θα δοθούν για την ικανοποίηση εγγραφών ιδιωτών επενδυτών.

Η τιμή διάθεσης του 0,30 ευρώ αντιστοιχεί στην τιμή των 0,02 ευρώ που προέκυψε από την ιδιωτική τοποθέτηση μετά τη συνένωση των αριθμού των μετοχών, με αναλογία 1 νέα για κάθε 15 παλαιές. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των μετοχών της Εθνικής μειώνεται από 3.533.149.631 σε 235.543.309.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών για να πραγματοποιηθεί το reverse split θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου, ενώ η επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων μετοχών μετά την ολοκλήρωση του reverse split θα ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου.

Η Εθνική έχει ήδη συγκεντρώσει 457 εκατ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό, 709 εκατ. ευρώ κεφαλαιακό όφελος από την οικειοθελή ανταλλαγή ομολόγων, ενώ ο SSM της αναγνώρισε ότι μπορεί να προσμετρηθεί στην κάλυψη του βασικού σεναρίου η υποχρεωτική μετατροπή εναπομεινάντων κεφαλαιακών μέσων ονομαστικής αξίας 308 εκατ. ευρώ.

Έτσι έχει καλύψει ήδη τις ανάγκες υπό το βασικό σενάριο και η άντληση έως 300 εκατ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά θα μειώσει τις ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου.