Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Van der Vorms: Ποιοι είναι οι μυστηριώδεις κροίσοι με τα 11,2 δισ. δολάρια

Martijn van der Vorm (στη μέση)

Μία από τις πλουσιότερες αλλά και πιο χαμηλών τόνων οικογένειες παγκοσμίως πρέπει να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί το τεράστιο ποσό μετρητών που διαθέτει.

Η οικογένεια Van der Vorms,  ελάχιστα γνωστή εκτός των συνόρων της Ολλανδίας παρά το γεγονός ότι διαθέτει ιδιοκτησίες σε όλο τον κόσμο, θα λάβει σχεδόν 4 δισ. δολάρια φέτος από την πώλησης μίας εταιρείας οπτικών στην κατασκευάστρια των Ray-Ban, EssilorLuxottica SA. Τα κεφάλαια θα εισέλθουν στην εισηγμένη εταιρεία Hal Trust, την οποία ελέγχει η οικογένεια.

“Είμαι πολύ περίεργος πως θα αξιοποιήσει η Hal τα δισεκατομμύρια”, επισημαίνει ο Thijs Berkelder της ΑΒΝ Amro Bank. “Κανείς δεν γνωρίζει”. Η οικογένεια θα μπορούσε να δώσει μετρητά στους μετόχους, να τα επενδύσει ή ακόμη και να κλείσει το fund προκειμένου να ασχοληθεί με τις φιλανθρωπίες, αναφέρει ο αναλυτής.

Οι Van der Vorms έχουν βρεθεί ξανά στην ίδια θέση. Δημιούργησαν την περιουσία τους κατασκευάζοντας την Holland America Line, μία ναυτιλιακή εταιρεία η οποία πουλήθηκε στη δεκαετία του ’80 στην Carnival Plc έναντι περίπου 600 εκατ. δολαρίων. Η οικογένεια τοποθέτησε τα χρήματα στην επενδυτική εταιρεία, το όνομα της οποίας προέρχεται από τα αρχικά της Holland America Line.

Από τότε η Hal έχει πετύχει αποδόσεις σχεδόν 2.000% και σήμερα έχει συμμετοχές στον κλάδο της ξυλείας, σε αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, συνολικής αξίας 11,3 δισ. ευρώ (12,5 δισ. δολαρίων). Η περιουσία της οικογένειας ανέρχεται περίπου σε 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τις πιο πρόσφατες αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου της, σύμφωνα με το Δείκτη Bloomberg Billionaires, αν και μεμονωμένα μέλη της ενδέχεται να κατέχουν ιδιωτικά και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Οι ανώνυμες μετοχές

Παρά το γεγονός ότι η Hal είναι εισηγμένη εταιρεία, η εσωτερική της λειτουργία περιβάλλεται από άκρα μυστικότητα.

Το μετοχικό της κεφάλαιο περιλαμβάνει ανώνυμες μετοχές που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να μην αποκαλύπτουν την ταυτότητα τους. Μέλη της οικογένειας και άλλα στελέχη της Hal Trust αναφέρονται στις ανακοινώσεις της κεφαλαιαγοράς μόνο με τα αρχικά του ονόματος τους και αποφεύγουν τη δημοσιότητα. Όταν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος, ο Jaap van Wiechen, είχε κληθεί να παραλάβει ένα βραβείο στο Άμστερνταμ πριν από τέσσερα χρόνια, απέρριψε την τιμή και δεν παρακολούθησε την εκδήλωση.

“Αρνούνται πάντοτε να απαντούν ακόμη και στις πιο ασήμαντες ερωτήσεις και απλά σας κατευθύνουν στην ιστοσελίδα τους”, δήλωσε ο αναλυτής της KBC Securities, Joachim Vansanten. “Είναι πολύ σπάνιο αυτές τις μέρες να δούμε άλλη επιχείρηση που να περιβάλλεται από τόση μυστικοπάθεια όσο η Hal.”

Ο Martijn Van der Vorm, 61 ετών, ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας μέχρι και πριν από πέντε χρόνια, ζει στο Μονακό και προτιμά να κάνει μόνος του ιστιοπλοΐα. Ο ξάδερφος του, Carel Ole, 48 ετών, ζει στο Λονδίνο και έχει μία εταιρεία γεωργικών επενδύσεων, σε έναν παράδρομο κοντά στον σταθμό Paddington.

Οι εκπρόσωποι της Hal Trust αρνήθηκαν να σχολιάσουν και οι προσπάθειες προσέγγισης των Martijn και Carel Ole απέτυχαν. Οι μετοχές της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 4,4% φέτος και διαπραγματεύονται στην περιοχή των 136,20 ευρώ στην αγορά του Άμστερνταμ.

Οι συμμορίες απαγωγών

Οι πλούσιες οικογένειες της Ολλανδίας έχουν κάθε λόγο να είναι μυστικοπαθείς. Η χώρα συγκλονίστηκε το 1983, όταν μια συμμορία απήγαγε τον μεγιστάνα Freddy Heineken, ιδιοκτήτη της ομώνυμης ζυθοποιίας, για λύτρα. Δύο δεκαετίες αργότερα, ένοπλοι άνδρες άρπαξαν την Claudia Melchers, κόρη του δισεκατομμυριούχου βιομηχάνου Hans Melchers, ο οποίος έτυχε να είναι βασικός μέτοχος της Hal.

Οι Κάτω Χώρες είναι επίσης μια κοινωνία που υπερηφανεύεται για την ισότητα.

“Στις Κάτω Χώρες, οι περισσότερες πλούσιες οικογένειες δεν θέλουν να γνωρίζει ο κόσμος ότι είναι πλούσιες”, δήλωσε ο αναλυτής της Actiam NV, Corne van Zeijl, ο οποίος κατέχει μετοχές στην επιχείρηση για λογαριασμό του. “Πιστεύω επίσης ότι αυτό είναι μέρος μιας ευρύτερης βορειοευρωπαϊκής κουλτούρας σύμφωνα με την οποία, οι πλούσιες οικογένειες προτιμούν να μην επιδεικνύουν τον πλούτο τους”.

Claudia Melchers

Η έδρα της εταιρείας και τα Panama Papers

Ακόμη και όταν η οικογένεια αποφεύγει να βρίσκεται στο προσκήνιο, η περιουσία της συνεχίζει να αυξάνεται. Πέρυσι, η Hal επεκτάθηκε περαιτέρω εκτός των συνόρων των Κάτω Χωρών με μια συμφωνία ύψους 840 εκατομμυρίων δολαρίων για την αμερικανική εταιρεία κατασκευής δαπέδων Formica και μία γερμανική εταιρεία ορθοπεδικών τεχνολογιών.

Το τραστ έχει μερίδια σε πάνω από 20 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών Boskalis Westminster NV, Safilo Group SpA και της εταιρείας παροχής υπηρεσιών πετρελαίου και φυσικού αερίου SBM Offshore NV. Η πώληση του 77% της συμμετοχής της στην εταιρεία γυαλιών οράσεως GrandVision NV στην EssilorLuxottica αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021.

Ωστόσο, η οικογένεια βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατα χωρίς να το θέλει. Τα στοιχεία των Panama Papers που διέρρευσαν από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca έφεραν στο προσκήνιο την έδρα της Hal, το Κουρακάο, ένα νησί της Καραϊβικής που θεωρείται φορολογικός παράδεισος.

Μάλιστα ήταν ένα ολλανδικό ειδησεογραφικό συγκρότημα που ανήκε στην Hal, αυτό που διέδωσε την είδηση σχετικά με διαρροή δεδομένων.

Οι Van der Vorms παρέμειναν αμέτοχοι όσο διάστημα οι αποκαλύψεις των Panama Papers προκάλεσαν διαμαρτυρίες, κυβερνητικές έρευνες και παραιτήσεις νομοθετών, των οποίων η εμπλοκή στην υπόθεση έγινε γνωστή.

Οι δεσμοί με το Ρότερνταμ

Οι Van der Vorms έχουν στενούς δεσμούς με το Ρότερνταμ λόγω της φιλανθρωπικής τους δράσης.

Οι Martijn και Carel Ole στηρίζουν ιδρύματα τα οποία ασχολούνται με κοινωνικά και πολιτιστικά προγράμματα στην πόλη. Ένα από τα έργα περιλαμβάνει τη μετατροπή μιας παλιάς αποθήκης της Holland America σε μουσείο στην προκυμαία, αφιερωμένο στα εκατομμύρια των μεταναστών που πέρασαν από το κτίριο κατά τη διαδρομή τους προς τη Βόρεια Αμερική.

Δεν είχαν πάντα τόσο χαμηλό προφίλ.

Ως ιδιοκτήτες μερικών από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο, οι Van der Vorms εμφανίζονταν σε γκαλά με καλλιτέχνες, πολιτικούς και την βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας. Το 1984, ο αείμνηστος πατέρας του Martijn, Nico, εμφανίστηκε στους New York Times για να παρουσιάσει την ολοκλήρωση κατασκευής ενός κρουαζιερόπλοιου.

Nico Van der Vorm (αριστερά)

Holland America

Η Holland America Line, η οποία χρονολογείται από το 1873, έγινε μέρος της περιουσίας της οικογένειας όταν ο επιχειρηματίας του Ρότερνταμ, Willem Van der Vorm, έσωσε την εταιρεία από πτώχευση κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Τα πλοία του μετέφεραν εκατομμύρια Ευρωπαίους στη Βόρεια Αμερική, οι περισσότεροι με εισιτήρια χωρίς επιστροφή.

Ο Nico Van der Vorm έγινε τελικά διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και η συμβολή του ήταν καθοριστική στη διαμόρφωση της περιουσίας της οικογένειας. Πριν από το θάνατό του το 1995, μετέφερε την έδρα της Holland America στο Σιάτλ και της μητρικής εταιρείας holding στο Κουρακάο. Τρεις δεκαετίες πριν, δέχτηκε την προσφορά του ιδρυτή της Carnival, Ted Arison να εξαγοράσει την εταιρεία.

Η οικογένεια παραμένει ενεργή και στο Σιάτλ, στην αγορά ακινήτων. Έχει αποκτήσει πάνω από δύο ντουζίνες ακίνητα στην περιοχή κατά τα τελευταία 25 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός ακινήτου που πούλησε πέρυσι έναντι 20,5 εκατ. δολαρίων, το οποίο χρονολογείται από την ίδρυση της πόλης.

Η στρατηγική buy-and-hold των Van der Vorms έχει αποδειχθεί επικερδής για όλους. Το μερίδιο 17,4% των Melchers ανέρχεται σε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaire.

“Η οικογένεια τολμά να κάνει μεγάλες επενδύσεις σε επιχειρήσεις και επίσης τολμά να διατηρεί τις επενδύσεις του για μεγάλο χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο Berkelder της ABN Amro.