Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Ρεκόρ στη Ρωσία: Για πρώτη φορά κατέχει περισσότερα αποθέματα χρυσού έναντι δολαρίων

ράβδοι χρυσού

ράβδοι χρυσού

Μετά από μία πολυετή προσπάθεια μείωσης της έκθεσης της σε περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, τα αποθέματα χρυσού που κατέχει η Ρωσία ύψους 583 δισ. δολαρίων, ξεπέρασαν τα αποθέματα της σε δολάρια.

Στα τέλη Ιουνίου του 2020, τελευταία ημερομηνία που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ο χρυσός αποτελούσε το 23% των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας της χώρας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Το μερίδιο των περιουσιακών της στοιχείων σε δολάρια υποχώρησε στο 22% από άνω του 40% που ήταν το 2018.

Η μετατόπιση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που σκιαγράφησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την «από-δολαριοποιήση» της ρωσικής οικονομίας και την μείωση της ευαλωτότητας της στις κυρώσεις των ΗΠΑ, εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων της με την Ουάσιγκτον.

Ο χρυσός καταλαμβάνει πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας μετά το ευρώ, το οποίο αποτελεί περίπου το ένα τρίτο των συνολικών περιουσιακών της στοιχείων. Περίπου 12% των αποθεμάτων καταλαμβάνει το κινεζικό γουάν.

Η αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της Ρωσίας ενισχύθηκε και από την αύξηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου κατά 26% στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2019 και Ιουνίου 2020. Η κεντρική τράπεζα αγόρασε επίσης χρυσό αξίας 4,3 δισ. δολαρίων κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Ρωσία ξόδεψε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την δημιουργία αποθεμάτων χρυσού τα τελευταία πέντε χρόνια, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι σταμάτησε να αγοράζει χρυσό το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Μυστήριο! Γιατί η Ρωσία σταματά να αγοράζει χρυσό;

GoldSwitzerland: Στροφή σε Bitcoin και χρυσό – Oι αγορές είναι Frankenstein

Χρυσός: Την καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας με κέρδη 25% ολοκλήρωσε το πολύτιμο μέταλλο

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση