Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Εκτίναξη των πτωχεύσεων στη Σουηδία, καθώς η πανδημία χτυπά ξενοδοχεία και εστιατόρια

Τα περιστατικά πτωχεύσεων στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Σουηδίας εκτινάχθηκαν κατά 123% τον Μάρτιο, καθώς λόγω των μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων της πανδημίας οι άνθρωποι δεν ταξιδεύουν και δεν βγαίνουν έξω. Ο κλάδος των μεταφορών έχει πληγεί επίσης, με τις πτωχεύσεις να αυξάνονται κατά 105% τον μήνα που μόλις πέρασε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, σύμφωνα με δηλώσεις του επιχειρηματικού και πιστωτικού οργανισμού UC. Συνολικά ο αριθμός των εταιρειών που χρεοκόπησαν στη Σουηδία τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 9%.

“Είναι σαφές ότι ο ιός πλήττει τους κλάδους που απευθύνονται στον καταναλωτή πολύ σκληρά”, δήλωσε η οικονομολόγος του Bloomberg, Johanna Jeansson. “Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση να παράσχει ακόμη περισσότερη υποστήριξη για να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν”.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Σουηδίας και οι εταίροι της ανακοίνωσαν, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, νέα μέτρα για την αγορά εργασίας μετά τις απολύσεις 36.800 εργαζομένων κατά την περίοδο από 1 έως 27 Μαρτίου. Ο αριθμός αποτέλεσε ρεκόρ και είναι δυσθεώρητα υψηλότερος από τις 3.300 απολύσεις του Μαρτίου του 2019.

Η κυβέρνηση έχει επίσης μειώσει την πρόβλεψη για ανάπτυξη και τώρα αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Σουηδίας θα συρρικνωθεί κατά 4%, σημειώνοντας τη βαθύτερη μείωση από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ενώ η ανεργία θα φθάσει το 9% το 2020.

Ο οργανισμός UC είπε επίσης ότι οι προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας – οι οποίοι υποφέρουν από έλλειψη εξαρτημάτων – και ο τομέας των μεταφορών αναμένεται να είναι οι επόμενοι κλάδοι με τις περισσότερες πτωχεύσεις, καθώς η κρίση συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο το εύρος της κοινωνίας.

Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι χρεοκοπίες στον κλάδο της λιανικής πώλησης έχουν μειωθεί κατά 17% σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο, ανέφερε ο οργανισμός.