Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Commerzbank: Αναμένει ζημιές 3,5 δισ. δολάρια για το 2020 εν μέσω αναδιάρθρωσης

Manfred Knof, CEO Commerzbank

Manfred Knof, CEO Commerzbank

Η Commerzbank αναμένει ζημιές περίπου 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για το 2020, προκειμένου να καλύψει το αυξανόμενο κόστος της κρίσης υγείας και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που έχει στόχο την επιστροφή της στην κερδοφορία.

Οι απώλειες περιλαμβάνουν επιβάρυνση ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ που αντικατοπτρίζει τις χαμηλότερες αξίες ενεργητικού και 800 εκατομμύρια ευρώ από τις ανακοινωθείσες περικοπές κόστους, σύμφωνα με δήλωση της τράπεζας που εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Οι αναμενόμενες λειτουργικές ζημιές κατά το προηγούμενο έτος “αντικατοπτρίζουν ξεκάθαρα τις επιπτώσεις της πανδημίας”, ανέφερε. Η τράπεζα προχωρά επίσης σε μείωση 10.000 θέσεων εργασίας.

Η ετήσια ζημιά υπερβαίνει τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα αποτελέσματα της γερμανικής ανταγωνίστριας τράπεζας Deutsche Bank, η οποία την Πέμπτη παρουσίασε τα πρώτα ετήσια καθαρά κέρδη από το 2014.

Οι ζημιές του 2020 εξαλείφουν τα κέρδη της Commerzbank κατά της πέντε προηγούμενες οικονομικές χρήσεις, καθώς η καταπονημένη γερμανική τράπεζα ξεκινά σχέδιο αναδιάρθρωσης υπό τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο Manfred Knof.

Η Commerzbank παρουσίασε λεπτομερώς μερικές από τις νέες στρατηγικές της την περασμένη εβδομάδα. Το πλάνο που έχουν καταρτίσει ο Knof και ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου Hans-Joerg Vetter, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 1/4. Πρόκειται για σημαντικές ανατροπές στην εταιρεία σε σχέση με τους προκατόχους τους.

Η μετοχή της εταιρείας έχει μειωθεί κατά 84% την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη απόδοση στον δείκτη 33 εταιρειών Bloomberg Europe 500 Banks and Financial Services.

Το εποπτικό συμβούλιο της Commerzbank δήλωσε ότι στήριξε το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει και την μείωση της παρουσίας της στο εξωτερικό σε λιγότερες από 40 χώρες από περίπου 50 που δραστηριοποιείται σήμερα.

«Η νέα μας στρατηγική δημιουργεί μια ισχυρή βάση για μια βιώσιμη κερδοφόρα και πολύ αποτελεσματική Commerzbank», δήλωσε ο Knof. «Οι προγραμματισμένες μειώσεις είναι σίγουρα πολύ επώδυνες. Θα εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα αυστηρά και με συνέπεια, αλλά και με δίκαιο τρόπο και με αμοιβαίο σεβασμό”.

Η τράπεζα είχε αρχίσει να εκπονεί τη νέα στρατηγική πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά το σχέδιο που επρόκειτο να παρουσιάσει τον Αύγουστο δεν ολοκληρώθηκε καθώς ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Martin Zielke και ο τότε πρόεδρος Stefan Schmittmann παραιτήθηκαν εν μέσω έντονης κριτικής από τους επενδυτές.

Στη συνέχεια, το εποπτικό συμβούλιο διόρισε τον Vetter ως νέο πρόεδρο, ο οποίος με τη σειρά του προσέλαβε τον Knof για να ηγηθεί της επόμενης προσπάθειας ανάκαμψης.

Commerzbank: Μειώνει κατά 10.000 τις θέσεις πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2024

Αυτοί είναι οι αποταμιευτικοί λογαριασμοί που προσφέρουν επιτόκια έως και 12%

Greylock Capital Associates: Tο hedge fund που επένδυε σε ελληνικό χρέος… πτώχευσε

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση