Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Πώς οι εκλογές στην Τουρκία κατέληξαν σε… γιορτή της μπύρας

Υπάρχει μία γωνιά στις αγορές της Τουρκίας που πανηγυρίζει την επιστροφή των οπαδών του κοσμικού κράτους στην εξουσία: οι μετοχές των εταιρειών ζυθοποιίας. Μπορεί η τουρκική λίρα να σκαμπανέβαζε μεταξύ κερδών και απωλειών και η απόδοση του ομολόγου αναφοράς του τουρκικού Δημοσίου να παρέμενε αμετάβλητη μετά την ήττα του κινήματος Ερντογάν στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, αλλά η μετοχή της κορυφαίας τουρκικής ζυθοποιίας σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων οκτώ μηνών μετά τις εκλογές της Κυριακής, «κάνοντας σκόνη» την άνοδο του 0,3% που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

«Κάποιοι επενδυτές μπορεί να στοιχηματίζουν ότι οι περιορισμοί που ισχύουν σε τοπικό επίπεδο για τις πωλήσεις αλκοόλ μπορεί κάπως να χαλαρώσουν», δήλωσε στο Bloomberg ο Burak Isyar, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της ICBC Securities στην Κωνσταντινούπολη.

Η μετοχή της ζυθοποιίας Anadolu Efes Biracilik ve Malt Sanayii κατέγραφε κέρδη 6,9% στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου. Τα υψηλότερα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα, η μετοχή της επίσης εισηγμένης Tuborg Bira ve Malt Sanayii AS σημείωνε άνοδο 2,4%.

Παρ’ όλα αυτά, η Anadolu Efes έχει ακόμη δρόμο μπροστά της. Η μετοχή έχει χάσει 9,2% φέτος, τη στιγμή που ο δείκτης Borsa Istanbul-100 του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης καταγράφει κέρδη 3,1% μέχρι στιγμής φέτος.

Η εταιρεία ανακοίνωσε κατώτερα των εκτιμήσεων κέρδη 96,9 εκατ. τουρκικών λιρών (18 εκατομμυρίων δολαρίων) για το 2018 και αναμένει «στάσιμες» σε όγκο πωλήσεις φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς βλέπουν οι αναλυτές την πορεία των τουρκικών assets μετά τις εκλογές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πού επενδύουν οι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμοι της Lego