Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Γιατί η έκδοση του 5ετούς προβληματίζει την αγορά

κέρματα του ευρώ

Οι διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers) απορρόφησαν πάνω από τα 2/3 της νέας έκδοσης του ελληνικού Δημοσίου, αξίας 2,5 δισ. ευρώ, στην οποία προχώρησε η Ελλάδα την Τρίτη, σε σύγκριση με ποσοστό μόλις 37% που είχε καταγραφεί στην επιστροφή της χώρας στην πρωτογενή αγορά πριν από περίπου ένα χρόνο. Αντιστοίχως, το μερίδιο που απορροφήθηκε από κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) υποχώρησε στο 11%, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

“Πολλοί από τους «μεγάλους παίκτες» συμμετείχαν στην πώληση”, δήλωσε ο Mark Nash, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Merian Global Investors Ltd., ο οποίος αγόρασε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ από τον πενταετή τίτλο στη δημοπρασία ως μακροπρόθεσμη επένδυση. “Υπάρχουν πολλά χρήματα εκεί έξω για να κάνουμε τη δουλειά μας”, πρόσθεσε.

Η ανάκαμψη της όρεξης για το ελληνικό χρέος μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων – από τους σημαντικούς αγοραστές κρατικών ομολόγων ανεπτυγμένων αγορών – μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να αντισταθμίσει το κόστος δανεισμού, καθώς δεν εξαρτάται τόσο πολύ πλέον από τα hedge funds που απαιτούν υψηλά premium για υψηλό ρίσκο. Η χώρα είχε λίγες εναλλακτικές λύσεις μέχρι τώρα, αφού η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της στην κατηγορία «junk» σχεδόν πριν από μια δεκαετία την απέκοψε από τα τρισεκατομμύρια δολάρια που διαπραγματεύονται μόνο από επενδυτές υψηλού βαθμού.

Η χώρα, η αξιολόγηση της οποίας βρίσκεται έξι επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα του οίκου Moody’s Investors Service, δεν έχει βγει ακόμα από το δάσος. Το επιτόκιο του ομολόγου έφθασε το 3,6%, ήτοι σε επίπεδο σχεδόν διπλάσιο από το 1,978% που έδωσε η Πορτογαλία, η οποία έχει τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, για να εκδώσει, πριν από λίγες ημέρες, 10ετείς τίτλους.

“Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να αποκλειστεί από τους δείκτες αναφοράς και να μην έχει μια “φυσική” βάση αγοραστών”, δήλωσε ο Kaspar Hense, διευθυντής χαρτοφυλακίου στη BlueBay Asset Management. Ο ίδιος δεν περιμένει η Ελλάδα να γίνει τακτικός εκδότης νέων ομολόγων τα επόμενα δύο χρόνια.