Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Τέλος στις «αυταπάτες» της Ελλάδας για άμεση ένταξη στο QE έβαλε ο Μάριο Ντράγκι

Mario Draghi Ντράγκι

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi

Τέλος στις ελπίδες για σύντομη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έβαλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τον Ιταλό τραπεζίτη, τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν παρέχουν αρκετή διαύγεια για την διενέργεια μιας ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (DSA) από την ΕΚΤ.  Η τελευταία αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

O κ. Ντράγκι τονίζει σε επιστολή του προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή πως η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Eurogroup, την οποία όπως επισημαίνει βλέπει ως ένα βήμα προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά τονίζει πως παραμένουν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η έκταση των λεπτομερειών για τα μέτρα για το χρέος που αναφέρονται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν επαρκούν για να αξιολογηθούν ορθά τόσο οι ποσοτικές τους συνέπειες όσο και το πότε θα έχουν αντίκτυπο στη δυναμική του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε μια σειρά από σενάρια.

Ως εκ τούτου, μέχρι να υπάρξουν επαρκείς λεπτομέρειες για τα μέτρα για το χρέος, παραμένουν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» υπογραμμίζει ο κ. Ντράγκι σε επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Μάριο Ντράγκι υπογραμμίζει ότι «η ΕΚΤ θα αποφασίσει ανεξάρτητα για το αν και πώς θα πραγματοποιήσει αγορές ελληνικών ομολόγων, με βάση τόσο τη βιωσιμότητα του χρέους (όταν είναι δυνατή η ολοκλήρωση του DSA) αλλά και άλλων ασκήσεων ρίσκου.»

Σε ερώτηση του κ. Χουντή για το επιτόκιο με το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές χωρίς να επιδεινώσει την πορεία του χρέους, ο κ. Ντράγκι επισημαίνει πως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το μελλοντικό επιτόκιο, αλλά και από την διαφορά του από το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.