Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

“Χρυσές” αποζημιώσεις. Ποιο τραπεζικό στέλεχος αποχωρεί με 350.000 ευρώ

Τα «χρυσά» ασφαλιστήρια συμβόλαια και οι λογαριασμοί αποκατάστασης προσφέρουν bonus πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στα τραπεζικά στελέχη ακόμα στα χρόνια της άγριας ύφεσης.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο κ. Γιάννη Ιωαννίδης, ο οποίος αποχωρεί την Attica Bank λόγω συνταξιοδότησης και θα λάβει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό της τάξης των 330 με 350 χιλιάδων ευρώ.

Ο κ. Ιωαννίδης, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Λιανικής, Επιχειρηματικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Attica, ήταν μέχρι τον περασμένο Ιούνιο το νούμερο 2 της τράπεζας, αμέσως μετά τον CEO κ. Αλέξανδρο Αντωνόπουλο και συμμετείχε ως εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της τράπεζας. Οι συνολικές μικτές αποδοχές του το έτος 2014 ήταν 221 χιλιάδες (καθαρά 130 χιλιάδες ευρώ), σύμφωνα με τις δημοσιευμένες καταστάσεις της τράπεζας.

Μάλιστα είχε συμμετάσχει και στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τον Δεκέμβριο του 2015- όπως προκύπτει από ανακοίνωση της Attica Bank με τα ονόματα των στελεχών που συμμετείχαν στην αμκ, με τιμή διάθεσης 0,30 ευρώ ανά μετοχή, είχε αποκτήσει 32.742 μετοχές.

Μετά τις διοικητικές αλλαγές του Ιουλίου 2016, ο κ. Ιωαννίδης έπαψε να είναι μέλος του ΔΣ και στην πράξη παροπλίστηκε.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ιωαννίδης δεν φεύγει με εθελούσια, καθώς στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται εργαζόμενοι που έχουν συμβάσεις εγκεκριμένες από ανώτερα όργανα, δηλαδή τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Ωστόσο καθώς υπηρετούσε για σχεδόν 20 χρόνια στην Αττικής, εκτός από την αποζημίωση θα συνταξιοδότησης έχει λαμβάνειν ένα σημαντικό ποσό από τον ΛΑΚ (ειδικός λογαριασμός αποκατάστασης). Ο εν λόγω λογαριασμός καλύπτει οικονομικά παλαιούς υπαλλήλους της τράπεζας καθώς έχει κοπεί από το 2004.

Παράλληλα θα λάβει και ένα ποσό από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που είχε στην τράπεζα. Από τις τρεις αυτές πηγές εκτιμάται ότι θα λάβει ένα ποσό που θα προσεγγίσει τις 350.000 ευρώ.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι ανάλογα ασφαλιστήρια προγράμματα που καλύπτουν τα μέλη των ΔΣ καθώς και ανώτερα τραπεζικά στελέχη έχουν σε ισχύ όλες οι τράπεζες. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις το ύψος των αποζημιώσεων που θα λάβουν οι ασφαλισμένοι είναι της τάξης των 500.000 με 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο θρίαμβος της ΤΙΤΑΝ. Πώς ο Τάκης Κανελλόπουλος συνεχίζει να καρφώνει τις διεθνείς αγορές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγγ. Φράγκου: Η χρεοκοπία της Hanjin έπληξε τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της Navios

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Ο πόλεμος στην Εθνική Τράπεζα. Η δικαίωση Φραγκιαδάκη και οι επίδοξοι μνηστήρες (Στέλιος Παπαδόπουλος)