Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Απαράδεκτο! Παρέμβαση κατά της Μαρινόπουλος από το ελληνικό Δημόσιο -Μετά τις 17.30 η κρίσιμη απόφαση

Mετά τις 17.30 αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου επί του αιτήματος της Μαρινόπουλος για προσωρινή διαταγή προστασίας από τους πιστωτές. Η διαδικασία για την έκδοση προσωρινής διαταγής έως ότου εκδικασθούν οι κύριες αιτήσεις της επιχείρησης για υπαγωγή στο Αρθρο 99, στις 21 Σεπτεμβρίου, άρχισε λίγο μετά τις 11.00 στην κατάμεστη αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Παρεμβάσεις υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές άσκησαν-μεταξύ άλλων-οι τράπεζες (Παγκρήτια, Πανγαια κ.α), το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ  και μεμονωμένες επιχειρήσεις. Όπως έγινε γνωστό και βάσει των εγγράφων που κατατέθηκαν,  υπέρ της αίτησης της Μαρινόπουλος τάχθηκε το 45% των πιστωτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το εν λόγω ποσοστό δεν δείχνει να είναι ικανοποιητικό όσον αφορά το αίτημα υπαγωγής, καθώς όπως επισημαίνεται, σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις τα ποσοστά των πιστωτών ήταν αρκετά υψηλότερα.

Οι  δικηγόροι της Μαρινόπουλος πάντως, κατέθεσαν στον φάκελο της εταιρείας και ανέγνωσαν στο δικαστήριο επιστολή της εταιρείας Σκλαβενίτης στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Η τελική συμμετοχή της Σκλαβενίτης εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλος και τις τράπεζες. Κρίσιμες επίσης προϋποθέσεις είναι, η διενέργεια ικανοποιητικού due dilligence (οικονομικού, φορολογικού και νομικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του ομίλου, αλλά και εντέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική συγκυρία της διαδικασίας εξυγίανσης”. 

Αντίθετα παρέμβαση κατά του αιτήματος του Ομίλου έγινε από το ελληνικό Δημόσιο, κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δικηγόρων των εργαζομένων. Ενώπιον του δικαστηρίου οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου υποστήριξαν ότι το ποσό της οφειλής στο Δημόσιο που αναφέρει ο όμιλος στην αίτησή του, δεν είναι ακριβές. Όπως διευκρίνισαν, η εν λόγω οφειλή ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Υπό το σκεπτικό αυτό το Δημόσιο ζήτησε την απόρριψη των αιτήσεων της Μαρινόπουλος, ενώ σε περίπτωση που αυτές γίνουν δεκτές να καταβληθεί από την  εταιρεία ισόποση εγγυοδοσία.

Τα σωματεία των εργαζομένων άσκησαν παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων, με την προϋπόθεση να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας.

Κατά τη συζήτηση των αιτήσεων οι δικηγοροι επισημαίνουν οτι η εταιρεία και οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν οι τελευταίοι από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση.

Δημήτρη Περπατάρης, δικηγόρος

Διαβάστε ακόμη:

http://www.mononews.gr/ekatontades-kosmou-gia-tin-marinopoulos-stin-evelpidon/57810