Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
AUTO

Jeep Compass: Η πυξίδα μας έβγαλε Χαλκιδική!

Συμπληρώσαμε 1.500 απροβλημάτιστα χιλιόμετρα πίσω από το τιμόνι του ανανεωμένου μεσαίου SUV της Jeep

Η πυξίδα (Compass) της Jeep είναι μια επιλογή στην κατηγορία των μεσαίων SUV, της κατηγορίας C. Με τιμή που ξεκινά από τις 27 χιλιάδες ευρώ με πλούσιο εξοπλισμό το Compass είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση. Εμείς είχαμε στα χέρια μας για εκτενή δοκιμή την πετρελαιοκίνητη έκδοση με τον βελτιωμένο κινητήρα 1.6lt, 130PS που διαθέτει 32,6kgm ροπής από το ρελαντί.  Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα στοιχεία του νέου Compass.

Σίγουρα ξεχωρίζει στο εσωτερικό του η κεντρική οθόνη των 10.1 ιντσών σε συνδυασμό με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων με οθόνη υψηλής ανάλυσης 10,25’’. Όλο αυτό λειτουργεί με το σύστημα U Connect 5. Η υψηλή τεχνολογία και η ποιότητα του μοντέρνου εσωτερικού ολοκληρώνονται από μια σειρά πρακτικών λύσεων και αποθηκευτικών χώρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κεντρική κονσόλα που προσφέρει 7,2lt αποθηκευτικών χώρων, τιμή σχεδόν τριπλάσια από το απερχόμενο μοντέλο.

Ταξιδεύοντας

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται αφορά στην επάρκεια του πετρελαιοκινητήρα. Με βάρος 1615kg το SUV των 4.4m κινείται αρχοντικά. Η κλιμάκωση του χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων είναι ταιριαστή με το χαρακτήρα του κινητήρα: Άπλετη ροπή από χαμηλά, μακριές σχέσεις, η 6η έχει περί των 2000rpm με ταχύτητα στα 130-140km/h. Παρά τη συνεχή χρήση κλιματισμού η κατανάλωση δεν ξεπέρασε τα 6lt/100km. 

Δείγμα της καλής δουλειάς που έχει γίνει στην αεροδυναμική αλλά και στην ηχομόνωση του αυτοκινήτου είναι τα πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου στο ταξίδι. 

Η χρήση του διατηρητή ταχύτητας (cruise control) συντελεί στην άνεση του ταξιδιού, όπως και τα φαρδιά καθίσματα. Η εξαιρετική θέση οδήγησης με την θέα περιμετρικά να είναι απρόσκοπτη μειώνει την ένταση του οδηγού στο ταξίδι. Το Compass δε χρειάστηκε ανεφοδιασμό μέχρι την Ασπροβάλτα (580km). Έχει δε τον τρόπο του να σε φτάσει ξεκούραστο στον προορισμό σου. 

Βολτάροντας στη Χαλκιδική εκτιμήσαμε την ροπή του πετρελαιοκινητήρα που σου επιτρέπει να προσπερνάς χωρίς να αγχώνεσαι. Με αναβαθμισμένη χαρτογράφηση προδιαγραφών Euro 6D Final και 10 PS παραπάνω αποδίδει συνολικά 130PS ισχύ αρκετή για να μην νιώθεις πουθενά ανασφάλεια όσον αφορά στις εν κινήσει επιταχύνσεις. Η απόσταση από το έδαφος επιτρέπει την άνετη πρόσβαση σε δύσβατες περιοχές. Το Compass είναι προσθιοκίνητο, αλλά μ’ ένα σετ ελαστικών μεικτών συνθηκών πολύ δύσκολα θα βρεθείτε σε δύσκολη θέση. 

Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το ενδιαφέρον που προκαλούσε. Η Jeep έχει τους δικούς της φανατικούς θιασώτες, προφανώς δεν έχουν μείνει και πολλοί κινητήρες πετρελαίου στα 1.6lt και εδώ μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους. Κατεβήκαμε ως τη Βουρβουρού χωρίς κανέναν ενδοιασμό μπήκαμε σε αμμουδιές, πήγαμε να δούμε τα μελίσσια, κινηθήκαμε απροβλημάτιστα σε κάθε είδους τερέν. 

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση στην κατηγορία των C SUV που αξίζει να εξετάσετε προσεκτικά. Δεν υστερεί κάπου, βρίσκεται στη φάση της ωριμότητας και φέρει όνομα βαρύ. Το αυτοκίνητο δοκιμής μας είχε τη διχρωμία, άσπρο με μαύρο που του χάριζε ακόμη περισσότερο. Το ταξίδι της επιστροφής ήταν εξίσου άνετο, χωρίς στάση και χωρίς κούραση. 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA Jeep Compass 1.6lt/130PS

Κινητήρας: 1.598 cc
Ισχύς: 130 PS/3.750 rpm
Ροπή: 32,6kgm/1.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10.6 sec
Τελική ταχύτητα: 194 km/h
Μέση κατανάλωση (δοκιμής): 5.7 lt/100 km
Εκπομπές CO2: από 135 gr/km (WLTP)
Τέλη κυκλοφορίας: 86 €
Βάρος: 1615 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.394/1.874/1.629 mm
Μεταξόνιο: 2.630 mm
Χώρος αποσκευών: 438 lt
Τιμή: από 27.200 €

H παραλία της Βουρβουρούς το σούρουπο. 

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί έκανε ρεκόρ πωλήσεων η αγορά αυτοκινήτου;