Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Think Tanks

Πέντε προβλέψεις για το μέλλον που διαψεύσθηκαν πανηγυρικά

Οι προβλέψεις είναι πολύ δύσκολες. Ειδικά αν πρόκειται για το μέλλον. Ή έτσι υποτίθεται ότι είπε ο νομπελίστας φυσικός Niels Bohr. Και αν αυτές οι προβλέψεις του παρελθόντος είναι ενδεικτικές, είχε δίκιο.

Την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να προβλέψετε το μέλλον, σκεφτείτε μερικές από αυτές τις απίστευτα άστοχες προβλέψεις.

1) Πίθηκοι-υπηρέτες στο σπίτι

Το 1967, ο Αμερικανός χημικός και ο βραβευμένος με Νόμπελ Glenn Seaborg υποστήριξε ότι τα ρομπότ ήταν ξεπερασμένα.

«Για τις νοικοκυρές του 21ου αιώνα που προτιμούν ζωντανούς και όχι μηχανικούς υπηρέτες, μπορεί να υπάρχει μία άλλη επιλογή από τα ρομπότ», έγραφε σε ένα άρθρο του στο The Futurist με τίτλο Women and the Year 2000.

«Μέχρι το 2020 μπορεί να είναι δυνατή η ανατροφή έξυπνων ειδών ζώων, όπως οι πίθηκοι, που θα είναι σε θέση να εκτελούν χειρωνακτική εργασία».

Ναι, σωστά – πίθηκοι που εκτελούν εργασίες γύρω από το σπίτι και τον κήπο. Αλλά έχει κι άλλο. Ο Seaborg συνέχισε εκτιμώντας ότι «η χρήση καλά εκπαιδευμένων πιθήκων ως οικογενειακών σοφέρ μπορεί να μειώσει τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων».

2) Καφές, τσάι και Tesla

Τι συνδέει το μέλλον του αυτοκινήτου με το αν κάποιος προτιμά να ξεκινήσει την ημέρα με τσάι ή καφέ; Ο Nikola Tesla – από τον οποίο πήρε το όνομά της η μάρκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι εφευρέσεις του άνοιξαν το δρόμο για την παραγωγή και τη διανομή εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλά το ενδιαφέρον του δεν σταμάτησε εκεί.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μέσα σε έναν αιώνα ο καφές, το τσάι και ο καπνός δεν θα είναι πλέον στη μόδα», έγραφε ο Tesla το 1937. Αν και το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που χάνει έδαφος, είναι ακόμα δημοφιλής σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Όσο για την κατανάλωση τσαγιού και καφέ, αυτή είναι ακόμα σε άνοδο.

Μην απορρίπτετε όμως τον Tesla ως πουριτανό απλά επειδή δεν του άρεσαν το τσάι και ο καφές. «Το αλκοόλ»,  είπε, «θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται. Δεν είναι ένα διεγερτικό, αλλά ένα πραγματικό ελιξίριο ζωής».

3) Το τέλος του φαγητού

Έχετε φάει ακόμα; Εάν ναι, διαψεύδετε μια τάση που ο εφευρέτης και ο μελλοντολόγος Ray Kurzweil προέβλεπε μόλις πριν από 15 χρόνια.

Ο Kurzweil ενεπλάκη σε πολλές τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η ικανότητα των υπολογιστών να αναγνωρίζουν και να διαβάζουν κείμενο, να διαβάζουν σε μας και να κατανοούν τις λεκτικές εντολές μας. Είναι επίσης υποστηρικτής του μετανθρωπιστικού κινήματος, το οποίο πιστεύει ότι η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει το ανθρώπινο μυαλό και το σώμα όπου αυτό είναι δυνατόν.

Ίσως γι ‘αυτό στο βιβλίο του 2005, «Η μοναδικότητα είναι κοντά: όταν οι άνθρωποι ξεπερνούν τη βιολογία», ο Kurzweil έγραφε ότι μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας θα είναι δυνατή η κατανάλωση nanobots που θα είναι ικανά να θρέψουν τα κύτταρα του σώματός μας. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα χρειαζόταν πλέον να τρώμε.

4) Καλυφθείτε, έρχεται το ταχυδρομείο

Το 1959, το Πολεμικό Ναυτικό και η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ συνεργάστηκαν με ένα πείραμα παράδοσης ταχυδρομείου, βάζοντας 3.000 γράμματα σε έναν πυραύλο και εκτοξεύοντάς τον στον ουρανό.

Έπεσε στη γη 160 χιλιόμετρα μακριά, στη ναυτική βάση Mayport στη Φλόριντα, και το εγχείρημα κρίθηκε επιτυχημένο. Αλλά, σύμφωνα με το Εθνικό Ταχυδρομικό Μουσείο των ΗΠΑ, «οι πυραύλοι δεν θα μετέφεραν ποτέ αρκετή αλληλογραφία για να κάνουν τη χρήση τους να αξίζει τον κόπο».

Ευτυχώς γι’ αυτούς, η εφεύρεση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σημαίνει ότι το πυραυλικό ταχυδρομείο πιθανότατα δεν χρειάζεται να γίνει πραγματικότητα.

5) Πυρηνοκίνητες σκούπες

Ίσως δεν αισθάνεστε πολύ λυπημένοι που κανείς δεν έχει δοκιμάσει να επικοινωνήσει μαζί σας μέσω πυραύλου. Ίσως μια ηλεκτρική σκούπα που τροφοδοτείται με πυρηνική ενέργεια να είναι περισσότερο του γούστου σας.

Οι αποφάσεις σας για την αγορά ηλεκτρικής σκούπας πιθανώς καλύπτουν διάφορες επιλογές και δυνατότητες. Να είναι χωρίς σακούλες; Με καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος ή με επαναφορτιζόμενη μπαταρία; Είναι μάλλον απίθανο να αναζητούν πολλοί αγοραστές το τμήμα πυρηνοκίνητων καθαριστικών συσκευών του πλησιέστερου καταστήματος ηλεκτρικών συσκευών.

Ωστόσο, αυτή ήταν η πρόβλεψη του Alexander Lewyt, Αμερικανικού εφευρέτη και επιχειρηματία: «Οι ηλεκτρικές σκούπες με πυρηνική ενέργεια θα είναι πιθανώς πραγματικότητα σε 10 χρόνια», ανέφερε το 1955. Μία από τις δημιουργίες του ήταν πράγματι μια ηλεκτρική σκούπα. Αν και η μηχανή του Lewyt λειτουργούσε με ηλεκτρική ενέργεια.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, και συγγραφέας είναι o Sean Fleming