Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Xρηματιστήριο: Δεν έφτασαν τα φώτα της ΔΕΗ…

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όσο και η Wall Street διαπραγματεύονται στο κόκκινο, ενώ την πάνω… βόλτα παίρνει και το ελληνικό 10ετές ομόλογο που πλέον αγγίζει το 12,47% σε απόδοση.

Χωρίς αξιόλογες συναλλαγές, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. τερμάτισε στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 892,97 μονάδες παρά το γεγονός ότι έκανε υψηλό ημέρας στις 902 μονάδες.

Ο τζίρος δεν άγγιξε καν τα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, κυρίως σε Jumbo, Eurobank, ΟΠΑΠ, Εθνική και Σαράντη. Αυτό σημαίνει ότι οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν χαμηλότερα, στα 47 εκατ. ευρώ. Τόσο η εν εξελίξη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda, όσο και η επικείμενη έκδοση ευρωομολόγου από την Ελλάκτωρ, είναι λογικό, όπως εξηγούν χρηματιστές, να στερούν από την ρευστότητα του συστήματος. Επιπρόσθετα, την προσεχή Τετάρτη, όπως αποκάλυψε σήμερα το mononews.gr η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα διαθέσει περίπου 30 εκατ. μετοχές μέσω του ανοίγματος βιβλίου προσφορών.

Από την άλλη, η όποια επιφυλακτικότητα παρατηρείται στο ταμπλό μπορεί να συνδεθεί με το γεγονός ότι το Χ.Α. αποτελεί μία αγορά που καταγράφει τα περισσότερα κέρδη για φέτος, πάνω από 47%. Οι επενδυτές και δη οι επαγγελματίες, κατοχυρώνουν ρευστότητα εκ του ασφαλούς.

Η μεετοχή που ξεχώρισε σήμερα ήταν της ΔΕΗ, που έκλεισε σε νέα υψηλά, στα 3,29 ευρώ, με την Axia να δίνει περιθώρια ανόδου για το χαρτί 120%. Η μετοχή έκλεισε σήμερα στα 3,29 ευρώ και με κέρδη 1,7%, αν και βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στα 3,37 ευρώ.

Η αναμονή για το σχέδιο του Ηρακλή έριξε τον τραπεζικό κλάδο στις 884 μονάδες και την Alpha, στο 1,88 ευρώ με απώλειες πάνω από 1,5%, την ΕΤΕ, στα 2,99 ευρώ και πτώση άνω του 2,4%, την Eurobank, στα 0,93 και απώλειες 2,6% και την Πειραιώς στα 3,13 ευρώ. Πίσω από τα 30 ευρώ βρέθηκε η μετοχή της Coca Cola, ενώ πιέσεις βγήκαν σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο και Μότορ Όιλ, κάτω όμως από 1%.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν πάντως, 69 υποχώρησαν και 31 έκλεισαν με άνοδο.