Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Ισχυρές πιέσεις για τους δείκτες μετά την ταχύτερη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ

χρηματιστές στη wall street

Με ισχυρές πιέσεις άνοιξε η Wall Street την Παρασκευή, μετά και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για την αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με αυτά, η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησε με ταχύτερο ρυθμό στο επίπεδο του 3,5%, από 3,7% τον Αύγουστο, με την αγορά να δημιουργεί 263.000 νέες θέσεις εργασίας (από 315.000 τον Αύγουστο). Παράλληλα, οι μέσες ωριαίες αποδοχές των Αμερικανών αυξήθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Τα στοιχεία αυτά έδειξαν πως η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, δίνοντας δυνατότητα στην FED να συνεχίσει την σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να ενισχύσει την κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της ασκεί πιέσεις στον ήδη υψηλό πληθωρισμό. Η FED ανέμενε πως η ανεργία στο τέλος του έτους θα κυμανθεί στο 4,4%.

«Ενώ τα δεδομένα ήταν περίπου όπως αναμενόταν, η πτώση του ποσοστού ανεργίας είναι φαινομενικά αυτό με το οποίο έχουν εμμονή οι αγορές λόγω του τι σημαίνει για τη Fed», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Financial, Peter Boockvar. «Όταν συνδυάζεται με το χαμηλό επίπεδο των αρχικών αιτήσεων ανεργίας, ο ρυθμός των απολύσεων παραμένει σιωπηλός και αυτό φυσικά κάνει τη Fed να εξοργίζεται για να συνεχίσει τις επιθετικές της αυξήσεις επιτοκίων».

Σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύεται στο 3,89%, ενώ αυτή του διετούς τίτλου στο 4,31%.

Ο Dow Jones κινείται αυτή την ώρα προς τις 29.482,90 μονάδες με πτώση -1,48%, ο S&P 500 στις 3.671,67  μονάδες με απώλειες -1,95% ενώ ο Nasdaq στις 10.783,34 μονάδες με πτώση -2,62%.

Μόλις 2 μετοχές του Dow Jones κινούνται σε θετικό έδαφος, με την Chevron να βρίσκεται στο +0,43% και τη Merck στο +0,40%. Τις μεγαλύτερες απώλειες αυτή την ώρα καταγράφουν οι τεχνολογικές Apple (-2,90%),  Intel (-3,79%) και Microsoft (-4,41%).

Στις υπόλοιπες μετοχές, η AMD υποχωρεί κατά 8,67% μετά την προειδοποίηση του κατασκευαστή τσιπ πως τα έσοδα του τρίτου τριμήνου θα ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Οι μετοχές της Levi Strauss υποχωρεί επίσης κατά 8,73%, μετά την μείωση του guidance.