Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Με άνοδο άνω του 2% ολοκλήρωσαν την Παρασκευή οι ευρωαγορές

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με τη Wall Street να ανακάμπτει δυναμικά, οι επενδυτές στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης έστησαν το δικό τους «πάρτι» την Παρασκευή, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν με κέρδη άνω του 2%, ολοκληρώνοντας μια δύσκολη εβδομάδα.

Πάντως, η κίνηση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού φαίνεται να αψηφά την άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Οι επενδυτές στις ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν μια είσοδο του S&P 500 στην ζώνη του bear market, την ώρα πάντως που ο Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί μια λεγόμενη  τακτική «ήπιας προσγείωσης», η οποία θα μετριάζει τον πληθωρισμό χωρίς να  ωθήσει την οικονομία σε ύφεση. Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις γεωπολιτικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις απειλές της Ρωσίας κατά της Φινλανδίας, καθώς η τελευταία ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση για ένταξή της στο NATO με διαδικασίες «fast track».

Παράλληλα, η Ευρώπη αγωνίζεται για την εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου καθώς οι ροές από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Σε επίπεδο στοιχείων, ο γαλλικός πληθωρισμός επιβεβαιώθηκε στο 5,4% ετησίως τον Απρίλιο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή της ζώνης του ευρώ συρρικνώθηκε κατά 1,8% τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση κατά  1%.

Κόντρα σε αυτό το κλίμα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.418,15 μονάδες με άνοδο 2,55%, ο DAX στις 14.027,93 μονάδες με άνοδο 2,10% και ο CAC 40 στις 6.362,68 μονάδες με κέρδη 2,52%.

Στην περιφέρεια, ο  FTSE MIB έκλεισε στις 24.048,29 μονάδες με άνοδο 2,05% ενώ ο IBEX 35 στις 8.338,10 μονάδες με κέρδη 1,68%.

Ο Stoxx 600 έκλεισε στις 433,48 μονάδες με άνοδο 2,14%.

Από τις μετοχές, ο όμιλος Storskogen της Σουηδίας έκλεισε με άνοδο 8,82% και η φινλανδική κρατική ενεργειακή εταιρεία Fortum με κέρδη 5,26%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές της βελγικής φαρμακευτικής εταιρείας UCB υποχώρησαν κατά 13,64% αφού η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγκρίνει ένα φάρμακο της για την ψωρίαση.