Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Λοκομοτίβα» ανόδου οι τράπεζες στο ταμπλό

Πίνακας στο Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο

Με ταχύτητα καλύπτει το χαμένο έδαφος του 2020 ο γενικός δείκτης του Χ.Α., με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εδώ κι ένα μήνα οι εισροές των ξένων στο σύστημα για πρώτη φορά φέτος είναι καθαρές.

Αν και προς το παρόν είναι πρόωρο το να εκτιμηθεί η ακριβής θέση των ξένων επενδυτών στο Χ.Α., είναι γεγονός ότι οι συναλλαγές έχουν αλλάξει πλέον πίστα. Χθες κατεγράφη τζίρος πάνω από 200 εκατ. ευρώ και σήμερα πάνω από 140 εκατ. Ευρώ. Που σημαίνει, όπως αναφέρουν χρηματιστές, ότι είναι και πολλοί Έλληνες οι οποίοι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους, ειδικά εκείνοι που αμφιταλαντεύονταν βλέποντας τις αξίες το προηγούμενο διάστημα κοντά στα πολυετή χαμηλά, αλλά δεν το τολμούσαν.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα των τραπεζών σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις, κατώτερες από αυτές της αγοράς, ενεργοποιούν αγοραστές, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Σε συνδυασμό με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς, αλλά και με τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από την Ευρώπη θα καταστήσουν την κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό μία άσχημη ανάμνηση.

Ο γενικός δείκτης επανέρχεται σε υψηλά 9μήνου κλείνοντας με άνοδο 2,89%, στις 758,22 μονάδες και τζίρο 140,6 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης επανήλθε στις 440 μονάδες με κέρδη 9,9%, όπου η Alpha έκλεισε με άνοδο 9,97%, στο 0,79 ευρώ και να φανταστεί κανείς ότι πριν από 1,5 μήνα βρισκόταν στα όρια των 0,40 ευρώ… Διακινήθηκαν δε, περισσότερο από 21 εκατ. τεμάχια! Ακόμα καλύτερη η εικόνα στην ΕΤΕ που έκλεισε με κέρδη πάνω από 15%, στο 1,75 ευρώ και όγκο 14,1 εκατ. τεμαχίων. Στο 7% η άνοδος της Eurobank, στα 0,524 ευρώ και όγκο 27 εκατ. τεμαχίων, ενώ κατά 7,1% ενισχύθηκε και η Πειραιώς, στο 1,20 ευρώ, όταν πριν από 1 μήνα δοκίμαζε τα 0,80 ευρώ…

Ώθηση βεβαίως βγήκε και από μία σειρά άλλων blue chips, μη τραπεζικών. Πάνω από 6% τα κέρδη για την Μότορ Όιλ, που δείχνει ότι απελευθερώθηκε από την έξοδό της από τον MSCI. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα 11,42 ευρώ και με όγκο 927 χιλιάδων τεμαχίων.

Κούρσα ανόδου με κέρδη πάνω από 2,4% για τον ΟΠΑΠ, 3,79% για την ΕΧΑΕ, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 9μήνου, 4,28% η άνοδος για τα ΕΛΠΕ, στα 5,61 ευρώ με 411 χιλιάδες τεμάχια, 2,29% τα κέρδη για την Ελλάκτωρ, ενόψει μετοχικών ανακατατάξεων, στο 1,698 ευρώ, λίγο πάνω από 1% η αντίδραση για την Coca Cola, στα 24,06 ευρώ 1,92% η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και 2,5% για την Βιοχάλκο, μία μέρα μετά την ακύρωση του deal με την Nexans.

Παραφωνία για Aegean, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και MIG.

Κέρδη για 88 μετοχές και απώλειες για 27.