Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

«Αφρικανική σκόνη» στη μετοχή της Coca-Cola HBC

Aναστάσιος Δαυίδ, Πρόεδρος της Coca Cola HBC

Aναστάσιος Δαυίδ, Πρόεδρος της Coca Cola HBC

Σημαντικές απώλειες καταγράφει σήμερα η Coca-Cola HBC, η οποία ένα τέταρτο μετά τις 16:00 έχανε 5,36%, έχοντας περιορίσει ελαφρώς τις απώλειές της.

Η μετοχή άνοιξε στα 32,63 ευρώ και έφτασε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά στα 30,04 ευρώ.

Η είδηση που φαίνεται να προκάλεσε τις ισχυρές πιέσεις στη μετοχή είναι η ανακοίνωση των σχεδίων για την Coca-Cola Beverages Africa, η οποία «μένει» στη «μαμά» Coca-Cola Company.

Όπως ανακοίνωσε η τελευταία, η εταιρεία θα κρατήσει το πλειοψηφικό ποσοστό της στην Coca-Cola Beverages Africa «για το άμεσο μέλλον».

Με την αλλαγή αυτή, η Coca-Cola θα ενσωματώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της CCBA στα δικά της από το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα.

Η CCBA είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής της Coca-Cola στην Αφρική, εξυπηρετώντας 12 χώρες.

Αρνητική εξέλιξη για την Coca-Cola HBC

Η απόφαση της μητρικής να κρατήσει την Coca-Cola Beverages Africa αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την Coca-Cola HBC, η οποία πόνταρε πολλά στο στοίχημα «Αφρική», καθώς ήταν από τους βασικούς διεκδικητές για την ανάληψη των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Υπενθυμίζεται πως η Coca-Cola HBC έχει δραστηριότητες στην Νιγηρία και με την προσάρτηση της Coca-Cola Beverages Africa θα μπορούσε να αποκτήσει απόλυτη κυριαρχία στην αφρικανική αγορά.

Σύμφωνα με τη Jefferies, η ανακοίνωση της Coca-Cola Company ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει κάποια αρχική απογοήτευση στους επενδυτές που πόνταραν στην προοπτική εξαγοράς της, ενδεχόμενο το οποίο βρισκόταν υπό συζήτηση από το 2017.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πτώση της μετοχής της Coca-Cola HBC συμπαρασύρει πτωτικά τον Γενικό Δείκτη, στον οποίον και έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα από τις συνολικά 60 μετοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις απώλειες της τάξεως του 1,3% που εμφανίζει ο ΓΔ, σχεδόν το μισό οφείλεται μόνο και μόνο στην πτώση της Coca-Cola.